0730 118 926

contact@doctoralinagheorghe.ro

Glaucomul neovascular - 90 de zile în care îți poți pierde definitiv vederea

Se mai numește și “glaucomul celor 90 de zile”, însemnând că dacă nu este descoperit din fază precoce, poate cauza orbire. Se dezvoltă secundar altor afecțiuni oculare, dar efectele acestuia sunt rapide și extrem de grave.

Glaucomul neovascular este o problemă oftalmologică serioasă, deloc de neglijat, cu pierdere semnificativă și ireversibilă de vedere, dar și cu simptomatologie. Apar manifestări precum înroșire, durere de ochi și de cap. Este diferit din acest punct de vedere de alte glaucoame unde simptomatologia este aproape inexistentă până la stadii avansate, când acuitatea vizuală este sever afectată.

De ce apar simptomele indicate mai sus? Pentru că tensiunea intraoculară crește brusc, iar afectarea vederii apare prin lezarea nervului optic. Tensiunea crește prin blocarea rețelei trabeculare cu neovase, apărute după ischemie, iar afectarea nervului optic – secundar tensiunii intraoculare mărite.

Ce înseamnă ischemie? Se întâmplă atunci când sângele și oxigenul sunt restricționate să ajungă într-o anumită zonă vasculară a corpului.

Cine este în pericol?

De regulă, această patologie apare în cazul pacienților cu diabet, hipertensivi, cu un nivel mare de colesterol sau alte probleme cardiovasculare. Apare la persoanele de peste 60 de ani, dar îi poate afecta și pe cei foarte tineri, în cazul unui traumatism sau secundar accidentelor vasculare retiniene, dar și oricărui tip de chirurgie intraoculară.

Cei mai mulți pacienți cu glaucom neovascular sunt dintre cei care au avut anterior:

– retinopatie diabetică

– afectare a carotidelor

– ocluzie de venă retiniană

– dezlipirea de retină

“Important este să avem în vedere riscul apariției glaucomului neovascular mai ales în cazul pacienților diabetici, ce în plus au suferit și o intervenție chirurgicală oftalmologică precum vitrectomie, extracția cristalinului și în cazul pacienților cu accident vascular retinian OVCR. Controlul lunar pentru acești pacienți cu glaucom neovascular, cu investigații amănunțite este obligatoriu.” – dr. chirurg oftalmolog Alina Gheorghe.

Ce se întâmplă după o ischemie și cât de repede evoluează neovascularizația

După un accident ischemic, țesutul începe să piardă oxigen în mod accelerat. Iar tendința acestuia este de dezvoltare a noi vase de sânge (procesul denumit neovascularizare), în încercarea de a hrăni cu oxigen zona afectată. Aceste noi vase de sânge sunt fragile, slabe și se pot sparge cu ușurință. Sistemul imunitar reacționează și apare inflamația.

Tocmai pentru că zona din spatele irisului este puternic vascularizată, aceste mici și noi vase de sânge încep să se dezvolte aici. Cresc orientate către pupilă, tranzitează către partea anterioară a irisului și, în ultima fază, în zona de contact dintre iris și cornee.

Aceste noi vase de sânge și alte țesuturi fibroase pot cauza închiderea unghiului ocular. Cu cât acest unghi se închide mai mult, cu atât presiunea oculară crește și duce la înroșirea ochiului și la dureri. Aproximativ 90 de zile durează acest proces, tocmai de aici provine denumirea de glaucomul de 90 de zile (neovascular).

Ce duce la apariția glaucomului neovascular?

Cauza principală este ischemia retiniană (difuză, cronică, severă), cu cele mai frecvente 3 cauze – conform Yanoff, 36% din cazurile de glaucom neovascular apar secundar OVCR (ocluziei de vena central a retine), 32% RDP (retinopatie diabetic proliferativă), si 13% boala carotidiană ocluzivă. Alte cauze de NVG sunt:

  • inflamatorii – uveite cronice, endoftalmite, VKH, oftalmie simpatică
  • tumori – coroidiene sau retiniene (melanoame, limfoame, retinoblastoame)
  • iradiere – exista unele studii care indică utilizarea triamcinolonului în același timp cu folosirea plăcuțelor. Unii autori sugerează și utilizarea Bevacizumab ca tratament neoadjuvant, dar aceste proceduri nu sunt intrate în uz general.

Și după ocluzia arterei centrale retiniene se poate dezvolta glaucomul neovascular. Este acel numit glaucom de 30 zile; mult mai putin frecvent, deoarece ischemia este atat de extinsă, încât cel retiniene nu mai sunt capabile să producă stimul VEGF.

Glaucomul neovascular

Injecțiile intraoculare, soluție pentru oprirea neovascularizației

Mai ales în cazul apariției rubeozei iriane (în membrana iriană cresc vase noi de sânge) este recomandat rapid tratamentul cu injecții intraoculare cu substanțe anti-VEGF precum Avastin, Eylea, Aflibercept.

“Injecțiile intravitreene au fost utilizate pentru prima dată în 1911 ca o modalitate de a trata detașarea retinei prin inserare a aerului în ochi, adică balonarea țesuturilor sclerale. Mai târziu, începând din 1945, procedura a fost utilizată ca o cale de administrare a medicamentelor în tratamentul detașării retinei și retinitei citomegalovirusului. În ultimii ani, creșterea utilizării sale a fost exponențială datorită extinderii progresive a aplicabilităților sale clinice. De exemplu, injectarea intravitreană este considerată în prezent cea mai de succes opțiune de tratament pentru diferite tulburări retiniene și coroidiene, datorită capacității sale de a spori efectele terapeutice ale multor substanțe administrare direct prin injectare, reducând incidența evenimentelor adverse grave.”dr. chirurg oftalmolog Alina Gheorghe

Pe larg despre aplicabilitatea injecțiilor intraoculare în tratamentul neovascularizației și altor afecțiuni oftalmologice, în interviul extins cu dr. chirurg oftalmolog Alina Gheorghe, interviu care poate fi citit AICI

Glaucomul neovascular, variante de tratament

Retina ischemică poate fi tratată cu laser, tratament care previne formarea factorilor de creștere neovasculară. În cazul în care tensiunea intraoculară nu scade sau afectarea nervului optic s-a instalat, recomandarea este cura chirurgicală de glaucom precum trabeculectomie și implantarea valvei Ahmed, dispozitivul care funcționează ca o supapă, pentru a controla presiunea intraoculară.

Etichete:

Distribuie articolul pe :

medic chirurg oftalmolog Dr Alina Gheorghe

Dr. Alina Gheorghe

Dr. Alina Gheorghe este chirurg oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București și face parte din echipa chirurgicală de transplant de cornee. Totodată, este doctor în științe medicale și șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila. Dr. Alina Gheorghe este și membru în prestigiosul Board European de Oftalmologie.

Programare

Probleme cu vederea? Scrie-ne despre ce e vorba și te vom contacta pentru stabilirea unei consultații: