Etichete:
Distribuie articolul pe :
Dr. Alina Gheorghe: Această procedură de terapie intraoculară implică administrarea de medicamente direct în ochi, acestea fiind eliberate în cavitatea vitreană. În acest fel, medicamentul acționează local asupra retinei și, în special, asupra maculei (zona centrală responsabilă pentru vederea detaliată).
Medicamentele utilizate în general pot fi antiangiogene, adică previn proliferarea vaselor de sânge anormale, cât și corticosteroizi pentru a reduce inflamația intraoculară.
Dr. Alina Gheorghe: Injectarea direct în globul ocular permite furnizarea de concentrații mari de medicamente la nivelul zonei vasculare sau retiniene afectatei. Injecțiile intraoculare sunt utilizate pentru a face față diferitelor patologii care afectează retina precum DMLV (degenerescență maculară legată de vârstă). Injecțiile s-au dovedit eficiente împotriva formei umede ale bolii și sunt studiate beneficiile noilor medicamente pentru forma uscată, în prezent netratate.
Principala cauză a pierderii vederii în cazul pacienților cu retinopatie diabetică este edemul macular diabetic. Evoluția acestuia poate fi încetinită prin tratamentul cu injecții intraoculare. Totodată, prin injecțiile intraoculare se pot trata și alte boli oculare precum ocluziile venoase ale retinei, edem macular secundar uveitei, toxoplasmoză sau complicațiile derivate din miopie fortissimă.
Dr. Alina Gheorghe: Pentru multe dintre aceste afecțiuni menționate mai sus, injecțiile intravitreene au îmbunătățit acuitatea vizuală a pacienților în comparație cu tratamentele anterioare și oferă adesea o alternativă pentru a evita intervenția chirurgicală. Injecțiile intravitreene au devenit cea mai comună procedură intraoculară la nivel mondial, în special pentru tratarea afecțiunilor retinei și, în special, pentru o mare varietate de patologii care afectează macula.
În majoritatea cazurilor, ele acționează nu numai în prevenirea semnificativă a pierderii vederii, ci și în menținerea sau creșterea acuității vizuale
Dr. Alina Gheorghe: Injecțiile intravitreene au fost utilizate pentru prima dată în 1911 ca o modalitate de a trata detașarea retinei prin inserare a aerului în ochi, adică balonarea țesuturilor sclerale. Mai târziu, începând din 1945, procedura a fost utilizată ca o cale de administrare a medicamentelor în tratamentul detașării retinei și retinitei citomegalovirusului. În ultimii ani, creșterea utilizării sale a fost exponențială datorită extinderii progresive a aplicabilităților sale clinice. De exemplu, injectarea intravitreană este considerată în prezent cea mai de succes opțiune de tratament pentru diferite tulburări retiniene și coroidiene, datorită capacității sale de a spori efectele terapeutice ale multor substanțe administrare direct prin injectare, reducând incidența evenimentelor adverse grave.
În imagine se observă cazul unui pacient de 68 de ani care se prezintă la consultație pentru scăderea acuității vizuaela și vedere deformată (metamorfopsii probate prin grila Amsler), cu degenerescență maculară formă umedă. La examenul tomograf (OCT) remarcăm decolare de epiteliu pigmentar, adică exudație / edem subretinian. Această afecțiune se întâlnește în cazuri particulare de DMLV sau cazuri incipiente, când membrana neovasculară subretiniană nu este în totalitate formată.
Pentru ambii ochii se practică 3 injecții intraoculare cu Avastin, cu rezultate satisfăcătoare.
La început se va evalua pacientul la 3 luni, prin investigații tomografice și de acuitate vizuală cu grila Amsler.
Dr. Alina Gheorghe: Există multe avantaje ale injectării acestor medicamente direct în ochi. În primul rând, este vorba despre capacitatea de a spori efectele terapeutice, se evită, în acest fel posibilele efecte adverse grave ale administrării sistemice a acestor substanțe care, prin injectare direct, pot fi administrare în doze mai mari și mai concentrate.
Injecțiile se fac la intervale de 4 și 6 săptămâni, pentru că farmaco-dinamic, atunci este timpul de înjumătățire al substanței. Odată ce sunt făcute 2-3 injecții și se constantă că edemul este în scădere sau vederea se îmbunătățește, dezideratul este ca injecțiile să se facă mai rar și anume menținerea efectului să crească și așa, implicit, timpul dintre o injecție și următoarea să se prelungească.
Dr. Alina Gheorghe: Injecțiile intravitreene au devenit o piatră de temelie a îngrijirii ochilor și, în special, în tratarea a afecțiunilor retiniene. Administrarea acestora, cum spuneam, în multe cazuri, este o alternativă la intervenția chirurgicală și este utilizată pentru a trata un număr mare de patologii cu rezultate foarte bune. Injecțiile intraoculare acționează prin eliberarea medicamentelor local în interiorul ochiului, în special în retină și chiar mai specific, în macula (zona centrală a retinei responsabilă pentru vederea detaliată). Acestea sunt aplicate cu succes și în cazurile de tromboză retiniană, miopie ridicată și boli vasculare ale retinei, cum ar fi edemul macular diabetic.
Odată cu utilizarea injecțiilor intraoculare, s-a concluzionat că aproximativ 60% dintre pacienții tratați își recuperează vederea, comparativ cu 20% care au făcut-o cu alte tehnici, iar riscurile asociate intervenției chirurgicale sunt evitate, al căror număr a fost redus cu aproape jumătate în ultimii ani, datorită acestei opțiuni farmacologice. Fiind un domeniu care se dezvoltă într-un ritm amețitor, este de așteptat ca patologiile retiniene ereditare care în prezent nu au tratament să poată fi tratate în curând.
Injecțiile se fac la intervale de 4 și 6 săptămâni, pentru că farmaco-dinamic, atunci este timpul de înjumătățire al substanței. Odată ce sunt făcute 2-3 injecții și se constantă că edemul este în scădere sau vederea se îmbunătățește, dezideratul este ca injecțiile să se facă mai rar și anume menținerea efectului să crească și așa, implicit, timpul dintre o injecție și următoarea să se prelungească.
Dr. Alina Gheorghe: Efectele sunt resimțite chiar după prima doză administrată – vedere ușor mai clară, reducerea gradului de discomfort. Rezultatele cu injecție intravitreene sunt favorabile în marea majoritate a cazurilor. Dar ceea ce contează cu adevărat este programul de tratament și timpul care trece între injecțiile intravitreale administrate.
Nu există o limită superioară a numărului de injecții pe care un ochi le poate primi. Iar injecțiile se repetă de obicei la fiecare 4 săptămâni, atunci când este necesar.
Dr. Alina Gheorghe: După intervenție, pacientul va putea reveni la rutina zilnică într-un timp scurt. Ulterior, va fi necesar să se efectueze un control la 2-3 zile și încă unul pe lună pentru a evalua eficacitatea tratamentului și acuitatea vizuală.
Pacient de 56 ani, diabetic, se prezintă pentru vedere încețoșată și deformată. La examenul fundului de ochi se disting elemente clinice specifice retinopatiei diabetice cu edem macular diabetic.
Dr. Alina Gheorghe: Perioada post-tratament nu este dureroasă pentru pacient și nu necesită nicio îngrijire specială, cu excepția utilizării picăturilor prescrise pentru câteva zile.
Pacienta 53 ani se prezintă la consult pentru scăderea bruscă a acuității vizuale a ochiului stâng. Examenul de fund de ochi evidențiază elementele clinice caracteristice trombozei de vena central a retinei, cu formă edematoasa hemoragii punctiforme și în flacără, intraretiniene, exudate dure și moi).
Examenul OCT evidențiaza edem intraretinian cu spații chistice și o grosime retiniană de aprox. 450 microni
Etichete:
Distribuie articolul pe :
Dr. Alina Gheorghe este chirurg oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București și face parte din echipa chirurgicală de transplant de cornee. Totodată, este doctor în științe medicale și șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila. Dr. Alina Gheorghe este și membru în prestigiosul Board European de Oftalmologie.
Probleme cu vederea? Scrie-ne despre ce e vorba și te vom contacta pentru stabilirea unei consultații:
Rămâi informat
You have successfully joined our subscriber list.
Site creat de Pixel Design Studio
Copyright © 2023 Toate drepturile sunt rezervate.