Dublă intervenție de transplant cornee și implant de cristalin. Caz pacientă cu distrofie endotelială Fuchs și cataractă în evoluție, la același ochi

Distrofia endotelială Fuchs este asociată cu modificări ale genei COL8A2 – colagen, tip VIII, α 2. Este mai frecventă și cu o manifestare mai severă în cazul femeilor. Poate avea și debut juvenil, pentru pacienți tineri, așa cum este și cazul pacientei dr. Gheorghe. Din punct de vedere histopatologic, se constată o scădere a numărului de celule endoteliale funcționale, cu degenerare prematură a endoteliului și apoptoză, determinând excrescențe centrale într-o cornee gutată care progresează spre edem corneean generalizat. Edemul poate culmina cu keratopatie buloasă, adică prezența unor chisturi mici pe cornee. Inițial este asimptomatică cu pierdere progresivă a vederii. În mod caracteristic, edemul se agravează dimineața, cu ameliorare în timpul zilei. Dacă chisturile se rup, pacienții pot prezenta dureri și usturimi semnificative. Tratamentul temporar consta în soluții hipertonice și lentile de contact. Reabilitarea vizuală în cazurile de edem corneean persistent poate fi realizată prin înlocuirea endotelială cu keratoplastie penetrantă, adică transplant de cornee, așa cum a fost și cazul pacientei dr. chirurg Alina Gheorghe.

Pacientă cu distrofie endotelială Fuchs și cataractă, la același ochi

Pacienții cu distrofie Fuchs, două tipuri de abordare chirurgicală:

  1. Pacienții cu primă indicație de transplant de cornee, însoțit de operația de cataractă așa cum este și cazul pacientei operate de dr. Gheorghe – dubla intervenție la același ochi. În acest caz, dacă ar fi operată doar cataracta, trauma chirurgiei cataractei sau injuria produsă celulelor endoteliale ar duce la decompensarea corneei. Tocmai de aceea sunt necesare ambele intervenții în același timp operator.
  2. Pacienții cu afectare corneană importantă (un număr mic și de celule endoteliale sau celule endoteliale modificate ca formă –  pleiomorfism) unde chirurgia cataractei trebuie făcută cu grijă, de un chirurg experimentat. Este nevoie de folosirea unor substanțe ce protejează și tapetează endoteliul pe parcursul facoemulsificării, trebuie evitate turbulențele în camera anterioară, timp operator scurt și unde de facoemulsificare bine controlate.

“O intervenție chirurgicală complexă pentru una dintre pacientele mele. Un diagnostic care a impus dubla intervenție pentru: distrofie endotelială Fuchs și cataractă în evoluție, la același ochi.

Efectuarea unei operații combinate de facoemulsificare și transplant endotelial este ideală și ar fi întotdeauna prima opțiune în cazurile de distrofie Fuchs care se prezintă cu edem stromal, edem epitelial cu acuitate vizuală scăzută. Practic, în distrofia Fuchs, endoteliul se modifică, celulele acestuia scăzând în număr și modificându-și forma și dimensiunile. Rolul endoteliului este de a menține transparența corneei, prin irigarea lichidului din aceasta. În situațiile în care această funcție este diminuată, corneea se degradează și acumulează apă(edem), devenind opacă. În cazul pacientei noastre, am realizat prima oară intervenția de cataractă, iar apoi transplantul de cornee. Vedeți imaginile înainte și după cele două intervenții făcute în aceeași sesiune operatorie”, spune dr. chirurg oftalmolog Alina Gheorghe.

Ochiul pacientei, după transplantul de cornee și intervenția de cataractă

transplant-cornee-3

“Pacienta avea acuitate vizuală redusă, distrofia endotelială fiind severă. Această patologie este una genetică și determină distrofia (dispariția) celulelor endoteliale ale corneei care o protejează de inflamații. În faze incipiente, progresia poate fi încetinită prin tratament cu picături, însă pentru cazurile grave, cum este și cel actual, este nevoie de transplant de cornee”, mai spune dr. Gheorghe.

Simpotome

Pe măsură ce boala progresează, simptomele distrofiei Fuchs, care afectează de obicei ambii ochi, pot include următoarele: Vedere încețoșată sau tulbure, uneori descrisă ca o lipsă generală de claritate Fluctuația vederii, cu simptome mai grave dimineața la trezire și îmbunătățirea progresivă în timpul zilei Estomparea vederii în lumină slabă Apariția halourilor în jurul luminilor, în special noaptea Durere sau usturime din cauza veziculelor mici de pe suprafața corneei

Etichete:

Distribuie articolul pe :

medic chirurg oftalmolog Dr Alina Gheorghe

Dr. Alina Gheorghe

Dr. Alina Gheorghe este chirurg oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București și face parte din echipa chirurgicală de transplant de cornee. Totodată, este doctor în științe medicale și șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila. Dr. Alina Gheorghe este și membru în prestigiosul Board European de Oftalmologie.

Programare

Probleme cu vederea? Scrie-ne despre ce e vorba și te vom contacta pentru stabilirea unei consultații: