Etichete:
Distribuie articolul pe :
Există diferite tipuri de operații de transplant de cornee, iar alegerea procedurii depinde de starea pacientului și de partea de cornee afectată. Iată diferitele tipuri de operații de transplant de cornee și indicațiile acestora:
Keratoplastia penetrantă (PK): Denumită și transplant de cornee în toate straturile , implică îndepărtarea întregii cornee și înlocuirea acesteia cu o cornee donată. Acest tip de transplant este de obicei utilizat pentru afecțiuni care afectează întreaga cornee, cum ar fi , cicatrici corneene, ulcere corneene, status post infecții corneene, traume, arsuri.
Keratoplastia lamelară anterioară profundă (DALK): În această procedură, straturile exterioare ale corneei sunt îndepărtate, lăsând straturile interioare sănătoase neatinse. DALK este utilizat pentru a trata afecțiunile care afectează partea frontală a corneei, cum ar fi keratoconus, cicatrici superficiale corneene, distrofii epiteliale sau stromale..
Keratoplastia endotelială (EK): Acest tip de transplant de cornee înlocuiește doar stratul interior al corneei, care conține celulele endoteliale responsabile de menținerea clarității corneei. Există două tipuri de EK: Keratoplastia endotelială de stripare a membranei Descemet (DSEK) și Keratoplastia endotelială cu membrană Descemet (DMEK). Sunt proceduri moderne de transplant parțial de cornee, în care se înlocuiește doar partea posterioară (endoteliul și membrana Descemet), extrem de fină (10-15 microni), a corneei pacientului.
DSEK este utilizat pentru pacienții cu distrofie endotelială Fuchs moderată până la severă, în timp ce DMEK este preferat pentru pacienții cu distrofie Fuchs ușoară până la moderată sau alte tulburări endoteliale.
În imagini, un pacient cu distrofie endotelială Fuchs, aspect biomicroscop. Edem corneean cu cornee hazy, aspect de specific de monedă bătută al stratului celulelor endoteliale și pigment irian la nivel endotelial.
Criteriile de selecție a tipului de transplant de cornee
Amploarea și severitatea bolii corneene a pacientului: vom evalua grosimea, claritatea și integritatea corneei pacientului, precum și numărul și forma celulelor corneene pentru a determina cel mai bun de tratament.
Vârsta pacientului și istoricul medical: anumite condiții medicale și medicamente pot afecta rezultatul transplantului de cornee. Vom revizui istoricul medical al pacientului pentru a ne asigura că acesta este un candidat potrivit pentru procedura aleasă.
Acuitatea vizuală și alte nevoi vizuale: vom lua în considerare nevoile vizuale ale pacientului, cum ar fi ocupația și hobby-urile acestuia, pentru a determina cel mai bun tip de transplant care va oferi cele mai bune rezultate vizuale, adaptate stilului său de viață.
Experiența chirurgului cu diferite tipuri de transplant de cornee poate juca, de asemenea, un rol important în procesul de luare a deciziilor.
Când un pacient are nevoie de un transplant de cornee
Există mai multe condiții sau situații când un pacient ar putea fi în situația necesității unui transplant de cornee:
Cicatrici sau leziuni ale corneei: Traumele la nivelul ochiului, cauzate de un obiect ascuțit sau de o arsură chimică pot provoca cicatrici pe cornee care afectează vederea.
Keratoconus: Aceasta este o boală progresivă a ochiului în care corneea se subțiază și se bombează sub forma unui con, provocând vedere distorsionată și încețoșată.
Distrofia Fuchs: Aceasta este o afecțiune genetică care face ca stratul interior al corneei (endoteliul) să se degenereze lent, provocând acumularea de lichid care afectează vederea.
Keratopatia buloasă: Aceasta este o afecțiune în care corneea este edemațiată și dezvoltă vezicule, provocând pierderea vederii și disconfort. Aceasta afecțiune este de obocei secundară altor afecțiuni și intervenții chirurgicale oftalmologice (cataractă, glaucom, dezlipire de retină).
Infecții ale corneei: Anumite infecții virale, bacteriene sau fungice ale corneei pot provoca cicatrici și leziuni care evoluează galopant, afectând grav corneea.
Respingerea unui transplant de cornee anterior: în unele cazuri, este posibil ca un pacient să fi primit un transplant de cornee în trecut, dar transplantul a fost respins de organism, necesitând un transplant repetat.
În concluzie, alegerea operației de transplant de cornee depinde de afecțiunea care afectează corneea și de partea de cornee care trebuie înlocuită. Înainte de orice decizie de chirurgie pe care eu și echipa mea o luăm și o recomandăm, facem o examinare amănunțită a ochilor pentru a determina tratamentul adecvat pentru dvs.
Etichete:
Distribuie articolul pe :
Dr. Alina Gheorghe este chirurg oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București și face parte din echipa chirurgicală de transplant de cornee. Totodată, este doctor în științe medicale și șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila. Dr. Alina Gheorghe este și membru în prestigiosul Board European de Oftalmologie.
Probleme cu vederea? Scrie-ne despre ce e vorba și te vom contacta pentru stabilirea unei consultații:
Rămâi informat
You have successfully joined our subscriber list.
Site creat de Pixel Design Studio
Copyright © 2023 Toate drepturile sunt rezervate.