Ce tip de cristalin este potrivit pentru mine?

Decizia selecției cristalinului care urmează să fie implantat în cadrul operației de cataractă este una foarte importantă și trebuie ghidată de medicul dvs. care vă va explica toate opțiunile, astfel încât să puteți face cea mai bună alegere pentru dvs.

“Depinde foarte mult de vârsta la care trebuie să ne operăm. În cazul unui pacient foarte tânăr, cu vicii de refracție de peste 2 dioptrii, cu o viață activă, un cristalin multifocal este cel mai potrivit.

Pentru pacienții mai în vârstă, un cristalin monofocal care asigură o vedere optimă la distanță, folosind totuși ochelari pentru vederea de aproape, poate fi o variantă dezirabilă”, spune dr. Alina Gheorghe, chirurg oftalmolog, membru în Board-ul European de Oftalmologie.

Cristalinele monofocale corectează vederea la distanță sau la apropiere. De exemplu, poate vă doriți să corectați vederea la distanță, astfel încât să puteți conduce fără ochelari. Va fi nevoie însă să purtați ochelari de apropiere, la locul de muncă. Dacă sunteți artist sau dentist și lucrați cu focus pe detalii, ați putea alege să vă îmbunătățiți vederea de aproape și să purtați ochelari pentru distanță.

Cristalinele torice reduc astigmatismul. Sunt concepute pentru a îmbunătăți semnificativ vederea fără ochelari, la distanță, rezultatele fiind superioare unui implant de cristalin monofocal. Totuși, va exista nevoia purtării unor ochelari pentru vederea de aproape în cazul bolnavilor de astigmatism. 

La fel ca miopia, astigmatismul descrie un tip comun de neclaritate a vederii – viciu de refracție – , care este corectată prin purtarea ochelarilor de vedere. Rezultă dintr-o formă imperfectă a corneei. Forma corneei ar trebui să fie perfect rotundă, dar dacă este mai alungită, ovală, (ca o lingură întoarsă) în loc de sferică, atunci va focaliza greșit detaliile, ceea ce va face ca vederea naturală să fie mai încețoșată în comparație cu pacienții fără astigmatism. Cu cât cineva are valori mai crescute, cu atât vederea sa este mai încețoșată. Ochelarii corectează această neclaritate și ajuta la focalizarea corectă, același lucru putând fi făcut și de un cristalin toric implantat chirurgical.

Cristalinele multifocale sau cu extended depth of focus (adâncime extinsă de focalizare) corectează atât vederea de aproape, cât și cea de departe. Pentru mulți oameni, acest lucru înseamnă că vor depinde mult mai puțin de ochelarii de distanță și de ochelari de citit după operația de cataractă.

 

Cât durează rezultatul corectării vederii prin operația de cataractă?

Corecția vederii realizată prin operația de cataractă este permanentă.

Operația este efectuată diferit în funcție de tipul de cristalinul pe care îl aleg?

Chirurgia cataractei este aceeași, indiferent de cristalinul pe care îl alegeți.

Ce se întâmplă în timpul operației?

În operația cataractei, chirurgul oftalmolog folosește o lamă subțire pentru a face incizii în ochi, îndepărtează cristalinul opacifiat și îl înlocuiește cu cristalinul artificial.

Este important să aveți o discuție extinsă cu chirurgul oftalmolog înainte de procedură, care să vă explice cum se va derula totul și să vă ajute să decideți asupra cristalinului care vă va fi implantat. 

Simptomele cataractei pot să nu fie întotdeauna evidente. De aceea, este important să fii atent la orice modificări care îți afectează capacitatea de a vedea. Cataracta se dezvoltă adesea treptat în etapele ulterioare ale vieții tale, iar oamenii se obișnuiesc cu schimbările fără să-și dea seama de scăderea vederii. Dacă te confrunți cu oricare dintre următoarele simptome, atunci e timpul să iei în considerare operația de cataractă:

  • Vedere încețoșată
  • Dificultate de a vedea noaptea
  • Halouri în jurul luminilor
  • Vedere dublă 
  • Culorile șterse, intensități reduse

Etichete:

Distribuie articolul pe :

medic chirurg oftalmolog Dr Alina Gheorghe

Dr. Alina Gheorghe

Dr. Alina Gheorghe este chirurg oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București și face parte din echipa chirurgicală de transplant de cornee. Totodată, este doctor în științe medicale și șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila. Dr. Alina Gheorghe este și membru în prestigiosul Board European de Oftalmologie.

Programare

Probleme cu vederea? Scrie-ne despre ce e vorba și te vom contacta pentru stabilirea unei consultații: