Etichete:
Distribuie articolul pe :
Hipertensiunea arterială este o patologie cardiovasculară care afectează în mod cert arterele diferitelor organe, printre care și ochii. Cu cât tensiunea arterială este mai mare, cu atât este mai sporita probabilitatea de a suferi de retinopatie hipertensivă – boală care poate fi diagnosticată după o examinare a fundului de ochi în cadrul unui consult oftalmologic.
In fazele incipiente ale bolii, simptomele sunt greu de observat de către pacient, în viața cotidiană.De cele mai multe ori, poate apărea pierderea bruscă și semnificativă a vederii câteva secunde (adică amauroza fugace) sau vederea încețoșată. În situații extreme, poate exista o pierdere semnificativă și persistentă a vederii, asociată întotdeauna cu patologii precum diabetul.
Una dintre problemele bolii este că simptomele ei sunt greu de observat. Simptomele nu apar până la boala avansată. În cazul diabetului, a nivelului ridicat de cholesterol sau a fumatului, trebuie avut grijă specială, deoarece există un risc mai mare de afectare a vederii.
Persoanele hipertensive pot suferi o posibilă deteriorare a nervilor optici
Poate să aparăși un blocaj al aportului de sânge către arterele care duc la retină, numit ocluzie arterial retinal sau blocaj al venelor responsabile de prelevarea sângelui care iese din retină, mai cunoscut sub denumirea de ocluzie a venei retiniene.
“Știm că această boală este greu de identificat de către pacient, în lipsa unui consult medical. Cu toatea cestea, există mici simptome care ne pot face să bănuim că suferim de o deteriorare a vederii din cauza hipertensiunii arteriale. Dacă există dureri de cap persistente, vedere dublă, pierderea vederii sau vedere slabă, ar trebui să mergem imediat la un specialist pentru a efectua testele corespunzătoare”, explică dr. chirurg oftalmolog Alina Gheorghe.
Folosin oftalmoloscopia, medicul va investiga starea vaselor de sânge de la nivel retinian, examinând traiectul lor, forma, calibrul și starea joncțiunilor arterio-venoase. Din prima evaluare, va fi posibil să diagnosticheze de ce tip de retinopatie suferă pacientul.
Gradul 1. Foarte greu de observat sau diagnosticat din cauza absenței simptomelor.
Gradele 2, 3. Modificări continue în vasele de sânge. hemoragii punctiforme intra-retiniene sau în flacăra ce tradează infarctizarea straturilor superioare ale retinei.
Grad 4. Afectarea maculei – centrul retinei – și a nervului optic.
În ceea ce privește tensiunea arterială, dacă este mare, așa cum am văzut mai sus, poate fi originea multor patologii retiniene, cum ar fi retinopatia hipertensivă sau poate agrava alte tipuri de boli vasculare ale retinei (retinopatia diabetică, ocluzia de artera centrală a retinei, trombozei de venă centrală a retinei)
În schimb, în unele cazuri, tensiunea arterială scăzută poate provoca leziuni cu aspect glaucomatos la nivelul nervului optic din cauza presiunii mici a sângelui.
Deși presiunea crescută în interiorul ochiului (presiunea intraoculară) este cauza principală a glaucomului, tensiunea arterială mică este, de asemenea, un factor de risc în dezvoltarea acestei patologii, chiar principala cauză a orbirii ireversibile la persoanele de peste 40 de ani.
„Hipotensiunea influențează irigarea creierului și a nervului optic. Și este mai probabil, chiar și cu presiuni intraoculare nu foarte mari sau normale, să dezvolte glaucom”, a explicat dr. Chirurg oftalmolog Alina Gheorghe. În glaucom, sunt implicați factori precum vulnerabilitatea nervului optic al fiecărei persoane, presiunea intraoculară, tensiunea arterială și chiar presiunea intracraniană, „deoarece irigarea nervului optic depinde de toateacestea. Există pacienți care nu au o presiune intraoculară ridicată și dezvoltă glaucom, aproximativ 10%, dar se datorează faptului că ceilalți factori au o pondere mai mare”, a completat dr. Alina Gheorghe.
Etichete:
Distribuie articolul pe :
Dr. Alina Gheorghe este chirurg oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București și face parte din echipa chirurgicală de transplant de cornee. Totodată, este doctor în științe medicale și șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila. Dr. Alina Gheorghe este și membru în prestigiosul Board European de Oftalmologie.
Probleme cu vederea? Scrie-ne despre ce e vorba și te vom contacta pentru stabilirea unei consultații:
Rămâi informat
You have successfully joined our subscriber list.
Site creat de Pixel Design Studio
Copyright © 2023 Toate drepturile sunt rezervate.