Dr. Alina Gheorghe | Medic chirurg oftalmolog București

Ochii care aproape ies din orbite: oftalmopatia tiroidiană

Ochii care aproape ies din orbite: oftalmopatia tiroidiană

word image (oftalmopatie tiroidiană, fază stabilă) Oftalmopatia tiroidiană este principala manifestare vizibilă a bolii Basedow- Graves – afecțiunea de natură autoimună. În majoritatea cazurilor, patologia are o formă ușoară, necesitând doar măsuri de susținere, dar dacă boala este moderată sau severă, alegerea tratamentului rămâne o problemă complexă. Lipsa cunoașterii diferitelor aspecte ale etiopatogeniei împiedică aplicarea corectă a tratamentelor Tratamentele imunosupresoare obțin rezultate numai la două treimi dintre pacienți. Cu toate acestea, astăzi tratamentul oftalmopatiei tiroidiene continuă să se bazeze pe utilizarea glucocorticoizilor, radioterapia orbitală, combinația ambelor și chirurgia pe orbită. Alegerea uneia dintre aceste modalități de tratament va depinde în fiecare caz de progresia și intensitatea oftalmopatiei. Oftalmopatia tiroidiană (OT) sau orbitopatia tiroidiană este o tulburare inflamatorie a orbitei, care este principala manifestare extratiroidiană a bolii Basedow-Graves. În literatura medicală anglo-saxonă este denumită de obicei oftalmopatia lui Graves, deoarece în marea majoritate a cazurilor este asociată cu această boală tiroidiană. Într-o proporție mică de cazuri poate fi asociată cu tiroidita Hashimoto. Prevalența oftalmopatiei tiroidiene manifestată clinic în boala Basedow- Graves a fost estimată a fi între 20% și 50%, iar tehnicile imagistice, cum ar fi ultrasunetele, tomografia computerizată și imagistica prin rezonanță magnetică, demonstrează existența formei subclinice la majoritatea acestor pacienți. De cele mai multe ori, simptomele OT sunt ușoare sau moderate și doar 3 până la 5% dintre pacienți dezvoltă oftalmopatie severă care poate compromite vederea. Cu toate acestea, regresia spontană a manifestărilor oculare nu este întotdeauna completă, iar sechelele estetice pot rămâne, ducând la probleme psihologice, precum și la disconfort persistent. Chiar și formele ușoare de OT s-au dovedit a avea un impact negativ asupra calității vieții pacienților.

Factori care cauzează sau agravează oftalmopatia tiroidiană

Până în prezent, nu a fost identificată nicio genă asociată în mod specific cu OT. Pe de altă parte, există o relație clară cu factorii de mediu, dintre care fumatul este cel mai important. Riscul de a dezvolta OT este mai mare cu cât numărul de țigări fumate este mai mare și există o relație directă între cantitatea de tutun fumat și intensitatea afectării oculare. Ca și când acest lucru nu ar fi suficient, fumatul reduce eficacitatea tratamentului imunosupresor și crește riscul ca OT să se înrăutățească după tratamentul cu iod radioactiv. Relația dintre fumat și OT se poate datora unei sinteze mărite de glicozaminoglicani la nivelul orbitei ca răspuns la hipoxia relativă indusă de tutun, la efectul său iritant direct și, eventual, și la o creștere a producției de radicali liberi.

Cum se manifestă oftalmopatia tiroidiană

Există 2 faze de progresie ale acestei afecțiuni – una inflamatorie, acută, iar cealaltă cronică, manifestată prin hipertrofia mușchilor oculari.
  • Globii oculari cu aspect ca ieșiți din orbită. Manifestarea este de obicei asimetrică, dar apare la ambii ochi.
  • Pleoapele devin inflamate, cu edeme, iar mobilitatea oculară scade
  • Strabismul pe ambele axe apare odată cu fibrozarea muschilor extraoculari
  • Dureri oculare și vedere dublă, cauzată de strabism.
  • Tensiune intraoculară crescută și afectarea secreției lacrimale
  • Aftectare nerv optic asociată cu riscul pierderii vederii.

Tratamentul oftalmopatiei tiroidiene

“Simptomele ușoare ale oftalmopatiei lui Graves pot fi controlate cu lacrimi artificiale fără prescripție medicală în timpul zilei și geluri lubrifiante noaptea. Dacă simptomele sunt mai severe, medicul poate recomanda tratamentul cu corticosteroizi, cum ar fi prednisone care poate reduce inflamația din spatele globilor oculari. Efectele secundare ale corticoterapiei pot include retenția de lichide, creșterea în greutate, creșterea nivelului de glucoză din sânge, creșterea tensiunii arteriale și modificarea dispoziției”, spune dr. chirurg oftalmolog Alina Gheorghe. Radioterapie orbitală. Acesta a fost odată un tratament obișnuit pentru această afecțiune, dar beneficiile sunt neclare. Folosește raze X pe parcursul a câteva zile pentru a distruge o parte din țesutul din spatele ochilor. Chirurgie de decompresie orbitală. Cura chirurgicală va fi aplicată în cazul mușchilor extraoculari, pentru realiniere și eliminarea vederii duble, în special în etapa de evoluție a bolii în care presiunea asupra nervului optic pune în pericol vederea.
dr alinag

Dr. Alina Gheorghe

Dr. Alina Gheorghe este chirurg oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București și predă la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Call Now Button