Etichete:
Distribuie articolul pe :
(oftalmopatie tiroidiană, fază stabilă) Oftalmopatia tiroidiană este principala manifestare vizibilă a bolii Basedow- Graves – afecțiunea de natură autoimună.
În majoritatea cazurilor, patologia are o formă ușoară, necesitând doar măsuri de susținere, dar dacă boala este moderată sau severă, alegerea tratamentului rămâne o problemă complexă. Lipsa cunoașterii diferitelor aspecte ale etiopatogeniei împiedică aplicarea corectă a tratamentelor.
Tratamentele imunosupresoare obțin rezultate numai la două treimi dintre pacienți. Cu toate acestea, astăzi tratamentul oftalmopatiei tiroidiene continuă să se bazeze pe utilizarea glucocorticoizilor, radioterapia orbitală, combinația ambelor și chirurgia pe orbită. Alegerea uneia dintre aceste modalități de tratament va depinde în fiecare caz de progresia și intensitatea oftalmopatiei.
Oftalmopatia tiroidiană (OT) sau orbitopatia tiroidiană este o tulburare inflamatorie a orbitei, care este principala manifestare extratiroidiană a bolii Basedow-Graves. În literatura medicală anglo-saxonă este denumită de obicei oftalmopatia lui Graves, deoarece în marea majoritate a cazurilor este asociată cu această boală tiroidiană. Într-o proporție mică de cazuri poate fi asociată cu tiroidita Hashimoto. Prevalența oftalmopatiei tiroidiene manifestată clinic în boala Basedow- Graves a fost estimată a fi între 20% și 50%, iar tehnicile imagistice, cum ar fi ultrasunetele, tomografia computerizată și imagistica prin rezonanță magnetică, demonstrează existența formei subclinice la majoritatea acestor pacienți.
De cele mai multe ori, simptomele OT sunt ușoare sau moderate și doar 3 până la 5% dintre pacienți dezvoltă oftalmopatie severă care poate compromite vederea. Cu toate acestea, regresia spontană a manifestărilor oculare nu este întotdeauna completă, iar sechelele estetice pot rămâne, ducând la probleme psihologice, precum și la disconfort persistent. Chiar și formele ușoare de OT s-au dovedit a avea un impact negativ asupra calității vieții pacienților.
Există 2 faze de progresie ale acestei afecțiuni – una inflamatorie, acută, iar cealaltă cronică, manifestată prin hipertrofia mușchilor oculari.
“Simptomele ușoare ale oftalmopatiei lui Graves pot fi controlate cu lacrimi artificiale fără prescripție medicală în timpul zilei și geluri lubrifiante noaptea. Dacă simptomele sunt mai severe, medicul poate recomanda tratamentul cu corticosteroizi, cum ar fi prednisone care poate reduce inflamația din spatele globilor oculari. Efectele secundare ale corticoterapiei pot include retenția de lichide, creșterea în greutate, creșterea nivelului de glucoză din sânge, creșterea tensiunii arteriale și modificarea dispoziției”, spune dr. chirurg oftalmolog Alina Gheorghe.
Radioterapie orbitală. Acesta a fost odată un tratament obișnuit pentru această afecțiune, dar beneficiile sunt neclare. Folosește raze X pe parcursul a câteva zile pentru a distruge o parte din țesutul din spatele ochilor. Chirurgie de decompresie orbitală. Cura chirurgicală va fi aplicată în cazul mușchilor extraoculari, pentru realiniere și eliminarea vederii duble, în special în etapa de evoluție a bolii în care presiunea asupra nervului optic pune în pericol vederea.
Etichete:
Distribuie articolul pe :
Dr. Alina Gheorghe este chirurg oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București și face parte din echipa chirurgicală de transplant de cornee. Totodată, este doctor în științe medicale și șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila. Dr. Alina Gheorghe este și membru în prestigiosul Board European de Oftalmologie.
Probleme cu vederea? Scrie-ne despre ce e vorba și te vom contacta pentru stabilirea unei consultații:
Rămâi informat
You have successfully joined our subscriber list.
Site creat de Pixel Design Studio
Copyright © 2023 Toate drepturile sunt rezervate.