Etichete:
Distribuie articolul pe :
Aveți o senzație neplăcută atunci când îndepărtați lentilele după o zi întreagă de purtare? S-ar putea să nu suferiți neapărat de o afecțiune oftalmologică, dar este un semn că ați purtat prea mult lentilele de contact. Milioane de oameni din întreaga lume se bucură de confortul și libertatea pe care le-o oferă lentilele de contact față de ochelarii de vedere.
Purtarea lentilelor de contact timp îndelungat este unul dintre cele mai riscante obiceiuri pentru purtători. Dar cât timp este prea mult timp?
“Atunci când primim indicația de purtare de o lună, acest lucru nu înseamnă că lentilele de contact nu se îndepărtează în timpul somnului. Din nefericire, am avut câțiva pacienți care au ajuns la mine cu leziuni corneene, din cauza purtării îndelungate și anume nu le-au mai îndepărtat preț de câteva săptămâni. Sigur că există pe piață lentile de contact special create pentru port extins sau port continuu, atât ziua cât și noaptea, timp de 30 de zile. Sunt niște lentile create din material special care permite oxigenului să traverseze mai ușor membrana acestora și, în limbaj popular, ochiul se poate astfel aerisi inclusiv pe timpul somnului. Pentru acest tip de lentile trebuie cerut acordul medicului specialist”, spune dr. chirurg oftalmolog Alina Gheorghe.
Acest lucru depinde de tipul de lentile pe care vi le-a prescris medicul dumneavoastră. Majoritatea lentilelor de contact moi se încadrează în una din cele trei categorii: de zi cu zi, pentru două săptămână și pentru o lună. Aceste „durate de uzură” sunt determinate de producătorul lentilelor de contact.
Ar trebui să înlocuiți vechile lentile cu o pereche nouă în funcție de cât timp au fost proiectate și aprobate pentru a rezista. Lentilele nu se vor rupe sau topi în ochi dacă le purtați o zi în plus, dar vor acumula pe suprafața lor proteine. În timp, acest lucru reduce cantitatea de oxigen care trece prin ochi. Acest lucru poate face ca ochii dvs. să fie mai predispuși la infecții și inflamații cronice și roșeață care pot duce la pierderea vederii și intoleranță, pe viitor, la purtarea lentilelor de contact.
Lentilele nu vor deveni neapărat inconfortabile sau vor provoca o vedere încețoșată atunci când este timpul să le înlocuiți. Este ușor de uitat, așa că setați o alarmă pe telefon sau descărcați o aplicație de memento pentru a vă ajuta să vă amintiți să le schimbați.
Este extrem de important ca toți pacienții să fie conștienți și să nu ignore niciodată programul lor de înlocuire a lentilelor de contact. Modul de purtare incorrect poate cauza probleme grave ale vederii. De la o iritare minoră până la afecțiuni complexe, este important ca pacientul să fie conștient de durata de purtare a lentilelor și să le schimbe în timp util, de aceea comunicarea directă specialist-pacient este esențială.
Pacientul trebuie să fie informat cât mai clar în privința tipurilor de lentile de contact, pentru că acestea au durate distincte de purtare. Schimbarea la timp a acestora poate face diferența dintre o vedere sănătoasă și una afectată.
Purtare zilnică: Aproximativ 40% din toți purtătorii de lentile de contact folosesc lentile de unică folosință zilnice, iar acest număr este în continuă creștere. Aceste lentile sunt mai subțiri și mai ușoare, ceea ce le face mult mai sănătoase pentru ochi.
Purtare preț de o săptămână sau două săptămâni: acestea au o perioadă de utilizare mai lungă, dar trebuie totuși îndepărtate, curățate și păstrate într-o soluție nouă în fiecare noapte.
Purtare pentru o lună: Aceste lentile trebuie înlocuite la fiecare 30 de zile. De recomandat este ca pacientul să îți seteze o data de schimbare a acestora în prima zi a fiecărei luni, astfel încât să fie ușor de reținut. Aceste lentile trebuie curățate și depozitate într-o soluție proaspătă în fiecare noapte.
“Este important să reamintim pacienților că, chiar dacă nu își poartă lentilele de contact în fiecare zi, trebuie să respecte programul de înlocuire. De îndată ce scoateți lentilele din pachetul steril, acestea încep să se degradeze, indiferent de câte ori le purtați.”, mai spune dr. chirurg oftalmolog Alina Gheorghe
Etichete:
Distribuie articolul pe :
Dr. Alina Gheorghe este chirurg oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București și face parte din echipa chirurgicală de transplant de cornee. Totodată, este doctor în științe medicale și șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila. Dr. Alina Gheorghe este și membru în prestigiosul Board European de Oftalmologie.
Probleme cu vederea? Scrie-ne despre ce e vorba și te vom contacta pentru stabilirea unei consultații:
Rămâi informat
You have successfully joined our subscriber list.
Site creat de Pixel Design Studio
Copyright © 2023 Toate drepturile sunt rezervate.