Dr. Alina Gheorghe | Medic chirurg oftalmolog București

Injecțiile intraoculare | Tratarea trombozei și retinopatiei oculare

Injecțiile intraoculare | Tratarea trombozei și retinopatiei oculare

Injecțiile intraoculare | Tratarea trombozei și retinopatiei oculare

word image

Când sunt recomandate injecțiile intraoculare pentru retinopatia oculară și tromboză

Tromboza oculară este mai frecventă la pacienții cu așa-numiții factori de risc cardiovascular (hipertensiune arterială, hipercolesterolemie, obezitate, fumat și diabet) și la pacienții cu glaucom. În acest articol explorăm posibilitățile de ameliorare și tratament ale acestor afecțiuni oculare cu ajutorul injecțiilor intravitreene, urmând recomandările medicului chirurg oftalmolog Alina Gheorghe.

Simptome

Manifestările clinice sau simptomele depind de vena sau artera ochiului în care s-a produs obstrucția și / sau ischemia și dacă afectează macula.

Dacă vena sau artera obstrucționată afectează macula, cel mai frecvent prognostic este pierderea vederii poate apărea din cauza edemului macular care înseamnă blocarea venelor din spatele retinei.

Edem macular

Poate fi de două tipuri – edem macular (umflarea maculei) cauzat de diabet și edem macular cauzat de ocluzia (blocarea) venelor din spatele retinei și apariția ischemiei retiniene.

O consecință a apariției sale poate fi o creștere a presiunii intraoculare (glaucom), sângerări și neovascularizație atât la nivelul retinei, cât și la nivelul irisului

Tipuri

În funcție de vasele de sânge afectate de tromboză oculară, putem vorbi despre:

  • Ocluzia venei centrale a retinei
  • Ocluzia de ram venos retiniană
  • Ocluzia arterei retiniene centrale
  • Ocluzia de ram venos arterial

Examinare și diagnostic

Atunci când verifică fundul de ochi, medicul oftalmolog va vedea prezența edemului retinian și a hemoragiilor. Cu cât este mai extins, cu atât dimensiunea vasului obstrucționat este mai mare.

Pentru examinarea amănunțită, se va efectua o angiografie cu fluoresceină pentru a cunoaște starea circulației retinei și se va utiliza OCT (Tomografie în Coerență Optică) ca metodă de cuantificare a impactului edemului retinian asupra vederii.

Tratament

Medicamentele administrate intra-ocular oferă rezultate bune în tratamentul degenerescenței maculare, obstrucțiilor venelor retiniene sau retinopatiei diabetice.

Tratamentul trombozei oculare constă în injectarea unui medicament antiangiogen sau a unui steroid în globul ocular pentru a controla edemul retinei. Frecvența și numărul injecțiilor vor depinde de evoluția cazului. Ar trebui întotdeauna efectuat un control strict cu OCT pentru a evalua răspunsul la tratament.

Uneori, este completat de tratamente cu laser în zonele modificate ale retinei (fotocoagulare). Când apare o detașare de retină asociată, intervenția chirurgicală va fi necesară pentru tratamentul acesteia.

În unele situații și în funcție de factorii care au cauzat tromboza, oftalmologul poate decide să prescrie medicamente care îmbunătățesc circulația și scad coagularea sângelui.

În plus, bolile sistemice asociate trebuie tratate întotdeauna atunci când sunt dianosticate.

Care sunt substanțele care sunt injectate intravitrean pentru tratarea trombozelor și retinopatiilor oculare?

Ranibizumab, bevacizumab și aflibercept sunt utilizate pentru tratamentul diferitelor tulburări ale retinei prin injecții intravitreene. Aceștia acționează asupra factorului de creştere a endoteliului vascular.

Avastin și Lucentis în tratamentul retinopatiilor și trombozelor oculare

Avastin este numele de marcă al medicamentului, care se numește bevacizumab. Blochează creșterea vaselor de sânge anormale în partea din spate a ochiului. Aceste vase de sânge se pot sparge și pot afecta vederea, provocând pierderea acesteia din cauza degenerării maculare umede și a bolilor oculare cauzate de diabet.

Avastin a fost aprobat pentru prima dată de Food and Drug Administration (FDA) pentru a trata diferite tipuri de cancer. Utilizarea sa pentru tratarea bolilor oculare este considerată o utilizare „off-label”. FDA permite administrarea acestor tipuri de medicamente, dacă medicii sunt bine informați despre produs și studiile dovedesc că medicamentul este util.

Lucentis (ranibizumab) este un alt medicament precum Avastin. Cercetările arată că atât Avastin, cât și Lucentis sunt la fel de eficiente în încetinirea pierderii vederii, în cazul unor tromboze retiniene.

Consecințele unei tromboze oculare pot fi:

Pierderea acuității vizuale la unul sau la ambii ochi care poate afecta întregul câmp vizual sau o secțiune a acestuia și care poate deveni severă, mai ales atunci când afectează zona centrală a vederii și anume macula.

Ce simptome apar atunci când există o tromboză oculară?

“Principalul simptom este pierderea vederii, mai ales atunci când macula este afectată, partea centrală a retinei și care ne permite să realizăm activități precum citit și scris. Vederea centrală mai este cunoscută și sub numele de vedere de precizie.

Creșterea tensiunii arteriale este considerată principala cauză a trombozei oculare, cu toate acestea, în ultimul timp a fost legată și de o creștere a homocisteinei în sânge.

Poate fi prevenită tromboza oculară?

Apariția trombozei oculare este de obicei legată de circulația sanguină slabă și de toți factorii care o provoacă. Din acest motiv, pentru a preveni această problemă oftalmologică, este esențial să mențineți obiceiuri de viață sănătoase, care ajută la îmbunătățirea funcționării sistemului circulator:

Controlați nivelurile tensiunii arteriale, colesterolului, glucozei și presiunii intraoculare.

Efectuați activitate fizică

Renunțați la consumul de alcool și tutun

Mențineți o dietă sănătoasă.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Call Now Button