Glaucomul malign. De ce apare și ce presupune intervenția chirurgicală. Cazul unei paciente de 81 de ani

Glaucomul malign apare după operație de cataractă, cu predilecție la pacienții cu hipermetropie cu valori mari, deci cu ochi de dimensiuni foarte reduse. Asta face ca anatomia și punctele de reper folosite în chirurgie să fie dispuse diferit.  Chirurgia cataractei la acești ochi este dificilă din cauza spațiului mic de manevra intraocular, dar și a presiunii intraoculare și intraoperatorii crescute. 

Glaucomul malign, descris pentru prima dată de von Graefe în 1869 – fondatorul oftalmologiei moderne-, este caracterizat printr-o tensiune intraoculară crescută,  cu o cameră anterioară foarte mică, la fel ca în cazul pacientei în cauză – sub 2 mm. Glaucomul malign este unul dintre cele mai complexe și dificil de tratat dintre toate glaucoamele și poate evolua către orbire permanentă dacă nu se realizează o intervenție promptă.

Istoricul oftalmologic al pacientei

Pacienta de 81 de ani fusese operată de cataractă în urmă cu 3-5 ani și în prezent urmează un tratament pentru scăderea tensiunii intraoculare. Se prezintă la consultație cu scădere de acuitate vizuală, ochi dureros și înroșit. 

La examinare remarcăm camera anterioară de dimensiuni foarte reduse, inegală, și pseudofak bine centrat. După efectuarea investigațiilor specifice, confirmăm camera anterioară de dimensiuni reduse și poziția mult anterioară a pseudofakului. 

Intervenția se realizează cu o grijă deosebită, pentru că principala problemă a acestor pacienți este lipsa de spațiu și manevrabilitatea dificilă a instrumentelor în camera anterioară. 

Spațiu operator mic, din cauza hipermetropiei mari. În acest caz, se poate observa chiar contactul instrumentelor cu irisul 

Complicații intraoperatorii

  • Anestezia retrobulbară : Crește tensiunea posterioară prin blocul regional .
  • ➔ Anestezia topică ++.
  • Facoemulsificarea : Risc ridicat de afectare a endoteliului cornean : 
  • ➔ Edem cornean postoperator datorită CA reduse. 
  • Inciziile : mai lungi (2.2mm) – pentru a scădea riscul de prolaps irian.
  • CA poate să fie adâncită :
    • preoperator cu inhibitori de anhidrază carbonică și agenți hiperosmotici iv + ocular pressure 
    • intraoperator prin substanțe vâscoelastice, maintainer sau prin vitrectomie prin pars plana* (aprox 0.2-0.3 cc)
  • Pupila mică – vâscomidriază, sinechioliză, întindere mecanică, retractoare iriene . Pars plana mică sau absentă – În timpul vitrectomiei posterioare, pot să apară complicații precum decolarea retiniana, direcționarea aberantă a umorii apoase și hemoragie supracoroidiană expulzivă . 

Imediat postoperator, tensiunea intraoculară scade. 

În cazul acestor pacienți, riscul de a face din nou glaucom la un interval de câteva luni este foarte mare.

Factori de risc

Este imperativ să fim conștienți că riscul de reapariție a glaucomului malign este foarte mare după intervenția chirurgicală. Pacienții trebuie consultați în perioada imediat postoperatorie, pentru a evita factorii care pot agrava sau accelera apariția glaucomului malign.

Acest proces de evaluare ar trebui să înceapă preoperator, acordând o atenție deosebită factorilor de risc cum ar fi hipermetropia, nanoftalmia sau antecedentele de glaucom malign la nivelul ochiului. Femeile sunt de trei ori mai predispuse decât bărbații să dezvolte glaucom malign, posibil pentru că au o lungime medie axială mai mică decât bărbații, volumul lor ocular este cu 10% mai mic și au camere anterioare mai puțin adânci.

Puteți urmări o sinteză a acestui caz, cu explicațiile dr. Gheorghe, inclusiv din timpul intervenției, în video:

Etichete:

Distribuie articolul pe :

medic chirurg oftalmolog Dr Alina Gheorghe

Dr. Alina Gheorghe

Dr. Alina Gheorghe este chirurg oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București și face parte din echipa chirurgicală de transplant de cornee. Totodată, este doctor în științe medicale și șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila. Dr. Alina Gheorghe este și membru în prestigiosul Board European de Oftalmologie.

Programare

Probleme cu vederea? Scrie-ne despre ce e vorba și te vom contacta pentru stabilirea unei consultații: