Glaucomul malign. De ce apare și ce presupune intervenția chirurgicală. Cazul unei paciente de 81 de ani

Ca oftalmolog cu experiență vastă în chirurgie oculară acumulată atât la spitalul Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București unde profesez, dar și în multiple alte intervenții complexe, am întâlnit mulți pacienți care suferă de distrofia endotelială Fuchs. Această patologie se caracterizează printr-o degenerare a stratului endotelial al corneei, cu pierderea numărului de celule endoteliale, acumulare de lichid care duce la umflarea- edematierea, opacifierea și îngroșarea corneei. 

Vedere tulbure, mai ales dimineața, la trezire

Unul dintre primele semne ale distrofiei Fuchs este vederea încețoșată, mai ales dimineața. În timpul somnului, corneea este mai puțin capabilă să pompeze excesul de lichid, astfel încât acesta se acumulează și face corneea să devină mai groasă și mai umflată. Drept urmare, persoanele cu distrofie Fuchs pot avea vedere încețoșată sau distorsionată la trezire, care se poate îmbunătăți treptat pe măsură ce ziua trece.

Afecțiune ereditară, mai frecventă în cazul femeilor

Distrofia endotelială Fuchs este o afecțiune ereditară. De obicei afectează persoanele peste 50 de ani și este mai frecventă la femei decât la bărbați. În stadiile sale incipiente, simptomele distrofiei endoteliale Fuchs pot să nu fie notabile, dar pe măsură ce boala progresează, pacienții pot avea vedere încețoșată, dificultăți de a vedea în condiții de lumină scăzută, halouri în jurul luminilor.

Examenul oftalmologic pentru identificarea edemului corneean 

Diagnosticul distrofiei endoteliale Fuchs se face de obicei în timpul unui examen oftalmologic de rutină. Unul dintre cele mai frecvent utilizate teste este microscopia cu lampă cu fantă. Aceasta implică utilizarea unui microscop specializat și a unui fascicul de lumină care poate fi ajustat pentru a vizualiza diferite părți ale ochiului, inclusiv corneea. Acest test permite medicului să examineze corneea sub magnificație și să detecteze orice anomalii ale stratului celulelor endoteliale sau semne de edem corneean

Un alt test care poate fi efectuat este pahimetria, care măsoară grosimea corneei. Efectuând acest test, medicul poate evalua severitatea bolii și poate monitoriza modificările în timp.Microscopia speculară oferă informații despre numărul și forma celulelor endoteliale precum și asupra densității dispunerilor lor în diferite zone ale corneei (dacă zona maximă de afectare celulară afectează axul vizual sau nu).

Microscopia confocală sau biopsia optică virtuală este un alt test care poate fi folosit pentru a diagnostica distrofia lui Fuchs. Acest test implică utilizarea unui microscop specializat care proiectează lumina pe endoteliul corneei, care este stratul de celule care căptușește suprafața interioară a corneei. Analizând imaginile produse de acest test, medicul poate măsura numărul, densitatea și forma celulelor endoteliale și poate detecta orice anomalii care pot indica distrofia lui Fuchs.

Transplantul de cornee, soluția pentru ca pacienții cu distrofie Fuchs (cu distrofii, ectazii, cicatrici cornee) să poată vedea culorile și să-și câștige independența

Deși nu există un tratament medicamentos pentru distrofia Fuchs, există mai multe opțiuni disponibile care pot ajuta la gestionarea afecțiunii și la îmbunătățirea vederii. În stadiile incipiente, pot fi prescrise picături pentru ochi sau unguente pentru a ajuta la reducerea edemului corneei și la atenuarea simptomelor. Pentru cazurile mai avansate, totuși, poate fi necesară o intervenție chirurgicală.

Distrofia endotelială Fuchs

Transplantul de cornee, este soluția pentru pacienții cu distrofie endotelială Fuchs avansată care au pierdere semnificativă a vederii sau cicatrici corneene. În cazuri avansate ale bolii, cu zone mari de cicatrici ce interesează și stroma, se realizează transplant penetrant de cornee, adică un transplant prin care toată corneea bolnavă este înlocuită cu cornee de la donator. 

O altă opțiune de tratament este transplantul corneean lamelar posterior sau   keratoplastia endotelială (DMEK), care implică îndepărtarea stratului corneean endotelial deteriorat al corneei și înlocuirea acestuia cu cel de la corneea donor . Această intervenție este mai puțin invazivă decât un transplant de cornee penetrant și are un risc mai mic de respingere, dar poate să nu fie potrivit pentru toți pacienții. 

În imagini, vedem un caz la 5 zile de la intervenția DMEK, transplant endotelial, cornee transparentă, grefon atașat.

Distrofia endoteliala Fuchs2

Este o intervenție chirurgicală de mare finețe ce necesită precizie atât în îndepărtarea stratului endotelial afectat, cât și în prelevarea stratului celulelor endoteliale de la corneea donor.

Același pacient, aspect OCT (tomografie de pol anterior), unde observăm, o cornee de grosime normală și lamelă endotelială (grefon) atașată.

Distrofia endoteliala Fuchs1

Ambele intervenții sunt efectuate cu succes de către mine și echipa mea medicală, cu experiență în transplantul de cornee și chirurgii complexe.

Cum se pregătesc pacienții pentru transplantul de cornee

Pregătirea pentru intervenția de transplant de cornee presupune câțiva pași importanți pentru a asigura cel mai bun rezultat posibil. 

a) Primul pas este un examen oftalmologic amănunțit pentru a evalua starea generală de sănătate a ochiului și pentru a identifica orice afecțiuni care ar putea crește riscul de complicații după intervenție chirurgicală. Medicul oftalmolog va efectua, de asemenea, investigații și măsurători pentru a determina necesitatea altor intervenții chirurgicale (pentru cataractă, pentru neovascularizație corneeană și pentru a determina acolo unde este posibil starea maculei și a nervului optic).

b) Pe lângă examenul oftalmologic, medicamentele și suplimentele pacientului vor fi revizuite pentru a se asigura că niciunul dintre ele nu ar putea interfera cu intervenția chirurgicală sau cu procesul de vindecare. Este posibil ca unele medicamente sau suplimente să fie întrerupte înainte sau după operația de transplant de cornee pentru a minimiza riscul de complicații.

c) Dacă pacientul are alte probleme oculare, cum ar fi infecțiile, aceste probleme vor trebui abordate înainte de operația de transplant de cornee. Tratarea acestor probleme în prealabil poate ajuta la reducerea riscului de complicații și la creșterea șanselor obținerii unui rezultat de succes.

d) În unele cazuri, pacientul poate fi supus unor teste sau evaluări suplimentare pentru a determina dacă este un bun candidat pentru operația de transplant de cornee. De exemplu, pacienții cu anumite afecțiuni medicale, cum ar fi boli autoimune sau diabet necontrolat, pot să nu fie candidații potriviți pentru procedură.

În general, pregătirea pentru operația de transplant de cornee este un efort de colaborare între pacient și oftalmolog. Din fericire, această intervenție începe să fie accesibilă pentru din ce în ce mai mulți pacienți din București și din țară. Urmând cu atenție instrucțiunile medicului și luând măsuri pentru a-și optimiza starea generală de sănătate și bunăstare, pacienții pot ajuta la asigurarea celui mai bun rezultat posibil al transplantului de cornee.

Etichete:

Distribuie articolul pe :

medic chirurg oftalmolog Dr Alina Gheorghe

Dr. Alina Gheorghe

Dr. Alina Gheorghe este chirurg oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București și face parte din echipa chirurgicală de transplant de cornee. Totodată, este doctor în științe medicale și șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila. Dr. Alina Gheorghe este și membru în prestigiosul Board European de Oftalmologie.

Programare

Probleme cu vederea? Scrie-ne despre ce e vorba și te vom contacta pentru stabilirea unei consultații: