Dr. Alina Gheorghe | Medic chirurg oftalmolog București

Cum ne protejăm împotriva orbirii? Glaucomul și depistarea timpurie

A picture containing wall, indoor Description automatically generated


Glaucomul este una dintre principalele cauze ale pierderii ireversibile a vederii, la nivel mondial. Se estimează că 4,5 milioane de persoane din întreaga lumea și-au pierdut vederea din cauza glaucomului și că acest număr va crește până la 12 milioane până în 2022. Este o patologie care progresează fără simptome, în fazele incipiente.

Grav este, așadar, că tocmai că nu sunt simptome ușor de recunoscut îi face pe bolnavi să nu recunoască semnele bolii și, în consecință, să nu meargă la control. Tocmai de aceea, până la 50% din cei afectați de glaucoma vor fi diagnosticați abia în fazele tardive.


Ce este glaucomul?

Glaucomul este o boală cronică caracterizată prin degenerarea progresivă a nervului optic, prin pierderea celulelor ganglionare, lucru ce poate duce la orbire. Pentru a încetini progresia bolii se urmărește reducerea tensiunii intraoculare . Tratamentul de primă linie constă în administrarea zilnică a picaturilor de ochi. Teoretic, acestea trebuie administrate toată viata. Cu toate acestea, tratamentul este abandonat sau neglijat de pacienți în aproximativ jumătate din cazuri.

În multe cazuri, progresia bolii continuă și după tratamentul medicamentos, așadar indicația tratamentului chirurgical este oportună.

Terapia glaucomatoasă modernă implică tehnici chirurgicale noi și instrumente inovatoare ce ajută la scăderea tensiunii intraoculare, aducând rezultate favorabile pacienților.

Glaucomul este o boală care afectează 2% din populația de peste 40 de ani și 14% din cea de peste 60 de ani. Problema este că se estimează că doar jumătate dintre pacienții cu glaucom știu că au această boală și acest lucru se datorează faptului că, la început, glaucomul nu produce simptome. Pierderea vederii periferice care apare în stadiile incipiente face foarte dificilă detectarea glaucomului, de către pacient.

Presiunea oculară și glaucomul

Istoric vorbind, glaucomul a fost identificat ca o boală care făcea ca ochiul să devină dur și să piardă acuitatea vizuală din cauza presiunii oculare ridicate. Cu toate acestea, medicii au ajuns să înțeleagă treptat că glaucomul poate apărea chiar și atunci când presiunea ochilor este normală, ceea ce uneori face mai dificilă diagnosticarea. Astăzi, presiunea oculară este considerată un factor major de risc pentru glaucom, dar nu este inclusă în definiția acestei boli oculare. Controlul presiunii oculare joacă, însă, un rol esențial în tratamentul glaucomului. Scăderea presiunii oculare este singurul tratament pe care îl avem în prezent, fie prin medicamente, cu laser sau prin intervenții chirurgicale.

Glaucom cu unghi deschis

Acesta progresează mai încet și poate deteriora ochiul fără să prezinte simptome.

Este cel mai des întâlnit. Între 70% și 90% dintre cei afectați suferă de acest tip de glaucom. Glaucomul cu unghi deschis nu prezintă simptome decât atunci când începe pierderea vederii periferice.

Glaucom cu unghi închis

Necesită asistență medicală imediată.

Simptomele pot fi:

Durere ascuțită

Stare de letargie

Vărsături

Vedere încețoșată

Haloul în jurul obiectelor luminoase

Glaucomul cu unghi închis apare mai ales la persoanele cu hipermetropie sau în cazul pacienților cu particularități anatomice (un segment anterior al ochiului de dimensiuni reduse). De multe ori, este inițiat de o criza acută de creștere a tensiunii intraoculare cu dureri oculare și de cap, vărsături, scăderea accentuată a vederii.

Glaucom cu tensiune normală

De obicei, nu există simptome până când începe pierderea vederii periferice.

No photo description available.

Alte tipuri de glaucom sunt congenitale, juvenile și secundare. Cele din urmă sunt de mai multe tipuri, însă ce este foarte important de reținut pentru pacienți este că de multe ori, afecțiuni ce duc la pierderi semnificative de vedere precum retinopatiile diabetice, trombozele vasculare retiniene, se pot agrava cu un glaucom neovascular. Acesta este un tip de glaucom secundar ce adaugă atât pierdere de vedere, cât și simptome specific glaucomului precum durere ocular, cefalee.

Nu există nici un remediu pentru glaucom. Pierderea vederii cauzată de glaucom este permanentă. Detectarea timpurie a patologiei este esențială în lupta pentru reducerea efectelor acestei patologii asupra vieții pacienților.

Factori de risc ridicați pentru glaucomul cu unghi deschis

Presiune intraoculară ridicată

Corneea subțire

Antecedente familiale de glaucom

Anatomia anormală a nervului optic

Pacienții de peste 60 de ani prezintă risc mai mare de a face glaucom.

Factori potențiali

Miopie fortissimă

Diabet

Chirurgie oculară sau leziuni

Tensiune arterială crescută

Utilizarea corticosteroizilor

Cum depistăm glaucomul?

Un examen al fundului de ochi cu pupila dilatată este cel mai eficient mod de a detecta glaucomul.

Aplicarea de picături speciale dilată temporar pupila, permițând medicului să examineze mai bine interiorul ochiului.

Alte teste sunt:

Test de câmp vizual: măsurare vedere frontală și periferică folosind lumini cu intensitate variabilă.

Tonometrie

Măsoară presiunea intraoculară .

Test de acuitate vizuală

Măsoară capacitatea pacientului de a recunoaște literele de pe o diagramă de la distanțe variate.

Pahimetrie corneană

Măsoară grosimea corneei cu ajutorul unui emițător de unde ultrasonice care intră în contact superficial cu ochiul anesteziat.

Gonioscopie

Permite medicului să analizeze unghiul pe care îl face irisul cu corneea, folosind lentile de examinare speciale plasate pe ochiul anesteziat.

Tomografie a nervului optic

Permite medicului să monitorizeze orice modificări ale nervului optic prin imagini obținute de calculatoare speciale.

Aceste investigații mai sus enumerate ne ajută să luăm decizia tratamentului, care în primă fază va fi unul medicamentos. Dacă însă evoluția bolii continuă nefavorabil, medicul poate decide intervenția chirurgicală. Din păcate, ceea ce s-a deteriorat deja din funcția nervului optic până la efectuarea intervenției chirurgicale de glaucom nu mai poate fi recuperat. Reușim prin cura chirurgicală o stopare a progresiei bolii care permite păstrarea vederii de dinainte de operație. Prin urmare, vă sfătuim să fiți regulat în contact cu oftalmologul dvs. pentru a explora opțiunile de intervenție, atunci când este momentul potrivit și a nu amâna inutil cura chirurgicală.”, spune dr. chirurg oftalmolog Alina Gheorghe.

dr alinag

Dr. Alina Gheorghe

Dr. Alina Gheorghe este chirurg oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București și predă la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Call Now Button