Dr. Alina Gheorghe | Medic chirurg oftalmolog București

ochelari de soare

Cum alegi ochelarii de soare astfel încât să fii sigur că purtarea lor nu îţi afectează vederea

Dr. Alina Gheorghe-

Radiațiile ultraviolete afectează vederea , așa că, deși pare mai degrabă necesar să ne protejăm ochii pe perioada de primăvară – vară cu o pereche de ochelari, iar adevărul este că ar trebui să fie un obicei pe care ar trebui să ni-l însușim pe tot parcursul anului, mai ales dacă nu dorim să suferim prematur de cataracta sau degenerescență maculară.
Cea mai rezonabilă și eficientă măsură este utilizarea lentilelor cu filtre UV sau heliomate care împiedică pătrunderea radiațiilor solare. Cu toate acestea, există încă multe persoane care cred că purtarea lor nu este atât de importantă. În plus, invocă faptul că nu știu care este diferența dintre ochelarii pe care îi găsim în mod atât de răspândit la comercianți și cei care au lentile menite să protejeze ochii.
„Oamenii sunt din ce în ce mai conștienți de cât de important este protejarea pielii de soare, dar nu atât de mult să tind facă același lucru cu ochii, când de fapt daunele care apar în ambele zone, piele și ochi, sunt foarte similare, odată cu expunerea prelungită la soare”, a explicat dr. Alina Gheorghe.

Radiațiile ultraviolete afectează vederea , așa că, deși pare mai degrabă necesar să ne protejăm ochii pe perioada de primăvară – vară, adevărul este că ar trebui să fie un obicei pe care ar trebui să ni-l însușim pe tot parcursul anului, mai ales dacă nu dorim să suferim prematur de cataracta sau degenerescență maculară.
Cea mai rezonabilă și eficientă măsură este utilizarea lentilelor cu filtre UV sau heliomate care împiedică pătrunderea radiațiilor solare. Cu toate acestea, există încă multe persoane care cred că purtarea lor nu este atât de importantă.
În plus, invocă faptul că nu știu care este diferența dintre ochelarii pe care îi găsim în mod atât de răspândit la comercianți și cei care au lentile menite să protejeze ochii.
„Oamenii sunt din ce în ce mai conștienți de cât de important este protejarea pielii de soare, dar nu atât de mult să tind facă același lucru cu ochii, când de fapt daunele care apar în ambele zone, piele și ochi, sunt foarte similare, odată cu expunerea prelungită la soare”, a explicat dr. Alina Gheorghe.

Putem clasifica riscurile și leziunile oculare cauzate de soare în două grupuri mari:

Expunere excesivă la soare pe termen scurt.

Afectările derivate din expunerea la radiații solare fără o protecție corespunzătoare a ochilor într-o zi de de plajă, de exemplu, pot însemna conjunctivită și arsuri corneene.
Arsurile corneene sunt foarte dureroase și provoacă o vedere încețoșată sau afectarea temporară a vederii, precum și o sensibilitate ridicată la lumină.

Pe termen mediu și lung.

Neglijarea protejării ochilor împotriva radiațiilor solare în mod regulat favorizează apariția prematură a cataractei, o boală vizuală caracterizată prin opacifierea cristalinului.
În plus, accelerează uzura structurilor esențiale pentru vedere, cum ar fi macula, provocând degenerescența maculară, o altă boală degenerativă asociată vârstei. Macula este o regiune absolut vitală a retinei pentru vedere, iar deteriorarea ei este ireversibilă.

Ce ar trebui să iei în considerare atunci când alegi ochelari de soare?

Ia legătura cu un specialist
Achiziționarea de ochelari de soare de la un specialist garantează că lentilele au filtrele adecvate și că rama este sigură pentru ochii noștri. De asemenea, optometriștii sunt profesioniști instruiți să ne sfătuiască asupra celor mai potrivite perechi de ochelari de soare în funcție de activitatea pe care o vom face sau de mediul în care vom fi.

Importanța lentilelor
Lentilele ochelarilor de soare trebuie să filtreze radiațiile ultraviolete A, ultraviolete B și infraroșu. În plus, este important să nu modifice capacitatea vizuală și să nu modifice culorile.

Rama ochelarilor
Este important ca rama să acopere cea mai mare suprafață a feței și să protejeze ochiul în întregime, inclusiv zona laterală.

Culoarea lentilei. Este importantă?
În acest sens, trebuie luat în considerare faptul că cele mai întunecate lentile nu sunt întotdeauna cele care oferă cea mai mare protecție. În acest fel, optarea pentru o anumite culoare va depinde mai mult de preferința noastră și de activitatea pe care o vom desfășura decât de intensitatea colorației.
De exemplu, ochelarii cu lentile maro cresc contrastul obiectelor. Lentilele verzi sunt cele mai potrivite pentru utilizatorii care fac sporturi nautice, deoarece nu modifică prea mult culorile naturale. Pe de altă parte, lentilele gri sunt ideale pentru a conduce datorită fidelității lor față de culorile originale.

Lentilele polarizate?
Aceste lentile au crescut în câțiva ani în această parte. Motivul este că, de regulă, utilizatorii se simt mai confortabil cu ele și văd mult mai bine decât cu ochelarii de soare convenționali, deoarece îmbunătățesc semnificativ parametri precum claritatea sau contrastul semnificativ.
Lentilele polarizate au capacitatea de a reduce reflexiile și strălucirea, ceea ce le face potrivite atunci când navighezi, conduci sau schiezi, întrucât odată cu ele posibilitatea sclipirii este mult redusă.

Lentilele – oglindă
De fapt, aceste lentile sunt diferite doar prin estetică. Dacă au filtrele potrivite, acești ochelari de soareoferă protecție similară cu ochelarii de soare convenționali și polarizați. Desigur, trebuie avut în vedere faptul că lentilele cu oglindă sunt mai delicate decât în mod normal și că se zgârie foarte ușor, ceea ce crește riscul ca protecția lor să fie deteriorată.

Acest articol a fost publicat initial pe csid.ro

https://www.csid.ro/health/sanatate/cum-alegi-ochelarii-de-soare-astfel-incat-sa-fii-sigur-ca-purtarea-lor-nu-iti-afecteaza-vederea-19426739/

 

dr alinag

Dr. Alina Gheorghe

Dr. Alina Gheorghe este chirurg oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București și predă la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila. Este doctor în științe medicale și face parte, totodată, din board-ul Consiliului European de Oftalmologie. 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Call Now Button