Cele 5 cele mai frecvente probleme oculare ale părinților și bunicilor noștri

“Demnitatea și forma fizică bună trebuie să fie un deziderat la orice vârstă. Din fericire, evoluția tehnicii în intervențiile oculare ne permite să avem rată maximă de succes în operațiile de cataractă. Cu mare satisfacție spun că am pacienți de peste 75 de ani care văd perfect în urma intervențiilor. Și nu le vine să creadă că au amânat această operație ani buni. Știm cu toții, cei care avem părinți și bunici cu probleme de vedere, că lipsa acuității vizuale este principala cauză a căzăturilor, a temerii de a ieși afară și a interacționa cu mediul înconjurător și cu cei dragi. În plus, o vedere afectată are un impact psihologic major asupra sănătății mentale și produce un intens sentiment de izolare”, spune dr. chirurg oftalmolog Alina Gheorghe.

1. CATARACTA

Cataracta poate apărea în orice etapă a vieții, dar incidența acestei afecțiuni crește, fără îndoială, odată cu înaintarea în vârstă. De exemplu, potrivit statisticilor, peste 50% dintre persoanele cu vârsta peste 70 de ani au cataractă. Care sunt simptomele cataractei? Acestea constau în pierderea transparenței cristalinului, care este o lentilă naturală aflată în spatele pupilei. Singura soluție este îndepărtarea chirurgicală, urmată de înlocuirea cu o lentilă intraoculară artificială.

Această operație de cataractă este cea mai frecventă în spectrul chirurgiei oculare și șansele de succes au crescut mult în ultimii ani, pe fondul evoluției tehnicii medicale și chirurgicale. În plus, este o operație care se soldează cu foarte puține sau inexistente complicații. Dacă lentilele intraoculare multifocale sunt implantate în timpul operației, se poate renunța la ochelari ulterior. Recomandarea este ca la apariția simptomelor de vedere încețoșată, să nu așteptăm și să îi ducem la consult oftalmologic pe părinții și bunicii noștri. Nu se cunosc măsuri preventive testate împotriva apariției cataractei.

2. DEGENERESCENȚA MACULARĂ LEGATĂ DE VÂRSTĂ

Această boală este principala cauză a pierderii vederii în cazul persoanelor cu vârsta peste 60 de ani. Produce un „punct orb” sau o pată în câmpul vizual central, îngreunând sau împiedicând citirea, conducerea vehiculelor etc., dar păstrând câmpul vizual periferic. Este o afecțiune degenerativă și afectează retina centrală – stratul de țesut nervos care acoperă   tapeteaza interiorul ochiului unde imaginile sunt primite și apoi transmise către creier, prin nervul optic.

Există două tipuri de degenerescență maculară: „uscată” și „umedă”. Forma uscată este mai puțin severă și evoluează lent, dar în prezent nu are tratament curativ. Forma umedă este mai severă și evoluează mai rapid și poate fi tratată prin injecții intraoculare periodice.

Există, totuși, câțiva factori de risc care au fost stabiliți pentru degenerescența maculară, inclusiv fumatul, care cresc șansele de a dezvolta această tulburare și ar putea să accelereze progresia acesteia. Nivelurile ridicate de colesterol din sânge și hipertensiunea arterială pot fi, de asemenea, asociate cu degenerescența maculară, la fel ca și obezitatea și o dietă săracă în legume verzi , resveratrol și acizi grași Omega-3.

3. SINDROMUL OCHILOR USCAȚI

Există din ce în ce mai mulți tineri și bătrâni care au simptome de uscăciune a ochilor. Mai frecvent, acest sindrom apare la vârste înaintate. Femeile aflate în post-menopauză sunt cele mai afectate, în special pe fondul modificărilor hormonale, dar toate persoanele pot avea această problemă temporar sau cronic. Administrarea unor medicamente favorizează uscarea ochilor și gurii, cum ar fi antidepresivele, anxioliticele, somniferele, beta-blocantele etc.

De asemenea, alergiile, care devin din ce în ce mai frecvente, pot favoriza uscarea ochilor, precum și utilizarea lentilelor de contact și munca prelungită în fața computerului. Unele boli reumatice o pot provoca, de asemenea. În ceea ce privește tratamentul acestei afecțiuni, primul lucru este să excludem cauzele sistemice care o pot produce și să le remediem, iar apoi să stabilim un tratament paliativ prin intermediul suplimentelor de lubrifiere (lacrimi artificiale) care vor fi recomandate de medicul oftalmolog.

4. Glaucom

Această boală este a doua cauză principală de orbire în lume și incidența acesteia crește odată cu vârsta. Se estimează că afectează între 2% și 3% din populație și că jumătate dintre persoanele afectate nu sunt conștiente de existența aceastei patologii. Există adesea un istoric în familie în cazul celor care suferă de glaucom. Este important să faceți examinări oculare începând cu vârsta de 45 de ani, deoarece principala problemă este absența simptomelor până când deteriorarea este foarte avansată. Glaucomul produce o leziune ireparabilă a nervului optic și atunci când este diagnosticat, opțiunile de tratament sunt reduce și se rezumă la încercarea de oprire a evoluției acesteia, nu și la recuperarea vederii pierdute.

Glaucomul este de obicei asociat cu o creștere a presiunii lichidului intraocular și determină o pierdere lentă și progresivă a câmpului vizual care începe de obicei la periferie și progresează spre centru. Cel mai important lucru este diagnosticul precoce, pentru a elimina la timp riscul de pierdere a vederii.

5. RETINOPATIA DIABETICĂ

Diabetul este o boală din ce în ce mai frecventă în țările dezvoltate. Impactul acestei boli cronice asupra vederii poate fi grav și poate duce chiar la orbire. Circulația vaselor capilare ale retinei este afectată. Se pot produce sângerări, urmate de tromboze, aceste vase de sânge fiind slăbite și nu mai hrănesc corect retina.

Există factori de risc pentru apariția și dezvoltarea retinopatiei diabetice, cum ar fi timpul de evoluție al diabetului (diagnosticat la 75% dintre pacienții cu mai mult de 15 ani de evoluție a bolii), controlul metabolic slab, tensiunea arterială crescută. Este foarte important ca pacienții diabetici să meargă periodic la consultul oftalmologic, chiar dacă nu prezintă simptome, deoarece leziunile oculare diabetice pot începe asimptomatic. Desigur, cu cât este mai repede detectată retinopatia diabetică, cu atât prognosticul de ameliorare este mai bun.

Etichete:

Distribuie articolul pe :

medic chirurg oftalmolog Dr Alina Gheorghe

Dr. Alina Gheorghe

Dr. Alina Gheorghe este chirurg oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București și face parte din echipa chirurgicală de transplant de cornee. Totodată, este doctor în științe medicale și șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila. Dr. Alina Gheorghe este și membru în prestigiosul Board European de Oftalmologie.

Programare

Probleme cu vederea? Scrie-ne despre ce e vorba și te vom contacta pentru stabilirea unei consultații: