0730 118 926

contact@doctoralinagheorghe.ro

Problemele semnalate de pacient

Pacientul s-a prezentat la consultație cu simptomele specifice cataractei – vedere încețoșată, culori de intensitate scăzută, diminuarea contururilor, fotofobie. Fiind vorba de un pacient activ, scăderea intensității culorilor a fost resimțită imediat ca un disconfort major. Nu mai aprecia corect distanțele și omitea lucruri din peisaje, din cauza vederii inegale. Nu numai vederea a scăzut, ci și modul de derulare a activităților zilnice, precum și calitatea vieții și încrederea în sine. Cu timpul, a apărut incapabilitatea de a conduce, lucru care l-a demoralizat pe pacientul de 58 de ani.

Diagnostic

După investigațiile oftalmologice efectuate , am stabilit ca pacientul suferă de cataractă nucleara si subcapsulara posterioara la ambii ochi.

Am exclus orice alta patologie oftalmologică ce ar duce la scăderea acuității vizuale și am discutat cu pacientul optiunile terpeutice.

Intervenție. Pași.

Am decis că în cazul domnului de 58 ani, varianta cea mai adecvată este implantarea unei lentile intraoculare tri-focale. Implantată și centrată corect în sacul cristalinian, lentila intraoculară permite o vedere clară la orice distanță.

Progreseleuluitoare din ultimii 30 de ani privindchirurgiacataractei permit nu numaitratareabolii, ci și rezolvarea problemelor refractive, adică nevoii de ochelari prin implantarea unor cristaline premium.

Operația de cataractă cu implantarea unei lentile intraoculare tri-focale,ce face parte din categoria cristalinelor premium permite atât tratarea cataractei, cât și reducerea nevoii de a purta ochelari.

Cristalinele trifocale sunt cele mai noi tipuri de cristaline ce permit corectarea vederii la distanță, intermediarăși de aproape.

Sunt pretabile persoanelor active ce nu doresc să poarte ochelari.

Lentila intraoculară multifocală
Lentila intraoculară multifocală

Aspect postoperator, cu lentilă multifocală bine poziționată, în centrul axului vizual. Prin cercurile vizibile din imagine, pacientul poate focusa imaginea în puncte diferite, astfel încât să vadă clar la orice distanță.

Filmul intervenției chirurgicale

Pasul 1
Intervenția chirurgicală s-a efectuat sub anestezie topică (din picături). Primul pas constă în efectuarea inciziilor de mici dimensiuni (1.2 mm și 2.2 mm) la nivelul limbului corneoscleral.

Pasul 2
După plasarea unei infuzii continue ce permite efectuarea manevrelor chirurgicale, în condiții de siguranță, pe un ochi normoton (cu tensiune normală), am efectuat discizia capsulei anterioare a cristalinului.

Pasul 3
După discizie, am efectuat capsulorexisul (decuparea în formă rotundă și continuă a capsulei anterioare a cristalinului) de aproximativ 5.5 mm. Acest pas este foarte important, mai ales în cazul implantării unui cristalin premium.

Pasul 4
Hidrodisecția și hidrodelineația permit separarea, cu ajutorul unei unde de apă, a straturilor cristalinului pentru o bună mobilizare, necesară facoemulsificaării cataractei.

Pasul 5
Înainte de începerea facoemulsificarii am introdus substanțe vascoelastice protectoare în ochi. Ele sunt esențiale pentru protejarea corneei de ultrasunetele folosite în operația de cataractă, dar și pentru reducerea edemului postoperator.

Pasul 6
În acest caz, fiind vorba de un cristalin moale, am început prin mobilizarea cristalinului prin tehnica carusel.

Pasul 7
Facoemulsificarea nucleului cristalinian este continuată de aspirarea epinucleului cristalinian.

Pasul 8
Si aspiratea cortexului cu polisharea capsulei posterioare (manevră ce încetinește apariția cataractei secundare)

Pasul 9
Implantarea cristalinului multifocal prin incizia de 2.2 mm, asistată de spatula prin contraincizia de 1.2 mm

10

Pasul 10
Defoldarea cristalinului multifocal, centrarea lui in sacul cristalinian, sub marginile capsulorexisului și spălarea substanței vascolelastice injectate înainte de facemulsificare

11

Postoperator

Fiind un pacient tânar, cu o cataractă de duritate scazută, recuperarea a fost rapidă, cu vedere bună imediat postoperator. Pacientul este mulțumit de vederea la distanță și de aproape, nu acuză halouri sau disfotopsii (fenomene specifice lentilelor multifocale)

Când este necesară vizita la medicul oftalmolog

Faceți o programarepentru un examen oftalmologic dacăobservați modificări ale vederii dvs. Dacă dezvoltați schimbări bruște de vedere, cum ar fi vedere dublă, încețoșată sau sclipiri de lumină (flash-uri luminoase), dureri oculare apărute din seninsaudureri de cap, consultați imediat medicul oftalmolog.

Misiunea noastră este să oferimservicii de calitate maximă pacienților noștri, prin garanția profesionalismului și utilizării tehnologiei de ultimă generație în diagnosticare.

Puteti sa ne urmariti si pe pagina noastra de Youtube unde vom descrie mai pe larg cazurile.

Pentru programări va rugam sa accesati pagina noastra de contact si sa completati formularul de contact, ori ne puteti contacta telefonic.

Distribuie articolul pe :

medic chirurg oftalmolog Dr Alina Gheorghe

Dr. Alina Gheorghe

Dr. Alina Gheorghe este chirurg oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București și face parte din echipa chirurgicală de transplant de cornee. Totodată, este doctor în științe medicale și șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila. Dr. Alina Gheorghe este și membru în prestigiosul Board European de Oftalmologie.

Articole recente

Programare

Probleme cu vederea? Scrie-ne despre ce e vorba și te vom contacta pentru stabilirea unei consultații: