Dr. Alina Gheorghe | Medic chirurg oftalmolog București

cataracta

Ai cataractă? Află cum se derulează intervenția și cât durează recuperarea.

cataracta
Cataracta

Cataracta

Aceasta afecțiune reprezintă întunecarea, opacifierea cristalinului. Cei care suferă de ea au senzația că privesc printr-un geam înghețat sau aburit. Afectarea acuității vizuale duce la disconfort, îngreunarea unor activități uzuale precum cititul sau condusul automobilului, inclusiv distingerea sau recunoașterea chipului unui apropiat în mod dificil.

Majoritatea cataractelor se dezvoltă lent și nu deranjează în etapele inițiale. Dar, cu timpul, vor afecta vederea.

La început, o reglare a intensității luminii și ochelari mai puternici vă pot ajuta să faceți față cataractei. Dar dacă vederea afectată afectează activitățile obișnuite, este posibil să fie nevoie de o intervenție chirurgicală pentru cataractă. Din fericire, chirurgia este, în general, o procedură sigură și eficientă. Este posibil să fie nevoie de o intervenție chirurgicală pentru cataractă. De multe cele mai multe ori cataracta neglijată afectează calitatea vieții. Un studiu recent al Societății Americane de Ortopedie a concluzionat caă majoritatea pacienților în vârstă cu fractura de sold survenită în urma unei căzături, sunt pacienți ce nu au fost operați de cataractă. De ce? Pentru că cataracta duce la vedere inegală, la aprecierea greșită a distanțelor, profunzimii și orientării.

Semne și simptome:

Privire încețoșată, întunecată

Creștere dificultate vedere pe timp de noapte

Sensibilitate la lumină și flash-uri

Necesitatea de a avea lumină mai puternică pentru citit

Impresia că vezi cercuri difuze, halo-uril în jurul luminilor

Estomparea sau îngălbenirea culorilor

Dublarea vederii – conturul obiectelor dublat

La început, tulburarea vederii cauzate de o cataractă poate afecta doar o mică parte a cristalinului și este posibil să fie puțin notabilă deteriorarea. Pe măsură ce cataracta devine mai mare, opacizează și mai mult lentila și distorsionează lumina care trece prin lentilă. Acest lucru poate duce la simptome mai accentuate.

Cauze

Majoritatea cataractelor se dezvoltă atunci când îmbătrânirea sau vătămarea schimbă țesutul care formează cristalinului ochiului.

Unele afecțiuni genetice moștenite care cauzează alte probleme de sănătate îți pot crește riscul de aparitie a acestei afectiuni. Ea poate fi, de asemenea, cauzată de alte afecțiuni ale ochilor, intervenții chirurgicale anterioare sau de afecțiuni cronice, precum diabetul. Utilizarea pe termen lung a medicamentelor cu steroizi poate determina, de asemenea, dezvoltarea cataractei.

Cum se formează

Cristialinul, unde se formează cataracta, este poziționat în spatele părții colorate a ochiului (irisului). Obiectivul focalizează lumina care parcurge ochiul, producând imagini clare pe retină – membrana sensibilă la lumină din ochi care funcționează ca declanșatorul unei camere foto.

Pe măsură ce îmbătrânești, cristalinul devine mai puțin flexibil, mai puțin transparent și mai gros.

Îmbătrânire și alte condiții medicale determină țesuturile din cristalin să se descompună și să se aglomereze, întunecând mici zone din lentilă.

Pe măsură ce continuă să se dezvolte, tulburarea devine mai densă și implică o parte mai mare a cristalinului. O cataractă difuzează și blochează lumina în timp ce trece prin cristalin, împiedicând o imagine clar definită să ajungă la retină. Drept urmare, vederea devine neclară.

Aceasta afectiune se dezvoltă în general la ambii ochi, dar nu uniform iar aceasta de la un ochi poate fi mai avansată decât la celălalt, provocând o diferență de vedere între ochi.

Când este necesară vizita la medicul oftalmolog

Faceți o programare pentru un examen oftalmologic dacă observați modificări ale vederii dvs. Dacă dezvoltați schimbări bruște de vedere, cum ar fi vedere dublă sau sclipiri de lumină, dureri oculare apărute din senin sau dureri de cap, consultați imediat medicul oftalmolog.

Misiunea noastră este să oferim servicii de calitate maximă pacienților noștri, prin garanția profesionalismului și utilizării tehnologiei de ultimă generație în diagnosticare.

 

 

dr alinag

Dr. Alina Gheorghe

Dr. Alina Gheorghe este chirurg oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București și predă la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila. Este doctor în științe medicale și face parte, totodată, din board-ul Consiliului European de Oftalmologie. 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Call Now Button