Ce trebuie să ştii despre operaţia de cataractă. Cât durează recuperarea şi cum poţi vedea după intervenţie

Când vorbim despre cataractă, e posibil să fim tentanți să asociem problemele de vedere eminamente persoanelor în vârstă… Acest lucru nu este surprinzător, deoarece se estimează că jumătate din persoanele care împlinesc 80 de ani vor dezvolta cataractă. Cu toate acestea, știați că la 40 de ani începeți să observați primele simptome? Apoi, la 60 de ani, este momentul în care vederea este cel mai afectată. Deci, dacă vă apropiați de 40 sau ați trecut deja, ar trebui să luați în calcul apariția unor simptome.

Cataractele nu se formează „pe ochi”

Primul lucru de ştiut despre cataractă este că acestea nu se formează peste ochi. Majoritatea oamenilor asociază această problemă cu un strat mic care este creat deasupra pupilei. Realitatea este că ele se formează în interiorul ochiului şi vederea distorsionată apare atunci când proteinele care alcătuiesc în mod normal cristalinul nu mai sunt metabolizate si excretate util. Acest proces este complet nedureros şi nu vă va afecta simţitor decât luni sau ani mai târziu, când deja aveţi nevoie de o intervenţie chirurgicală.

Vârsta nu este singurul factor care provoacă apariţia catarctei

Un alt lucru pe care ar trebui să îl ştii despre cataractă este că vârsta ta nu este un factor determinant pentru apariţia ei. Deşi este adevărat că majoritatea cataractelor apar la vârstnici, oricine poate avea această problemă. Mai exact cei care:

  • Au suferit o intervenţie chirurgicală pentru ochi.
  • Au glaucom
  • Sunt prea expuşi la soare fără ochelari de protecţie.
  • Au boli sistemice precum diabetul, miastenia gravis sau alte boli autoimune
  • Au suferit un accident la ochi.


Există, de asemenea, cazuri de cataractă congenitală. Acest lucru se poate întâmpla din cauza unei infecţii suferite de făt sau a unor probleme de dezvoltare determinate de lipsa de nutrienţi din timpul sarcinii.

Simptomele cataractei

Deşi cataractele au un progres foarte lent, dacă acordaţi atenţie puteţi observa unele dintre simptomele sale în etapele mai puţin avansate.

Aceste simptome sunt:

  • Vedere înceţoşată sau neclară
  • Pierderea capacităţii vizuale periferice
  • Dificultate în distingerea culorilor Probleme vedere noaptea
  • Vedere dublă
  • Modificări bruşte ale prescripţiei lentilelor
  • Dioptrii crescute galopant

Cataractele pot afecta doar un ochi

Ceva ce ar trebui să ştiţi despre cataractă este că poate apărea la un singur ochi. Deşi cele mai frecvente sunt „cataractele bilaterale”, unele persoane dezvoltă această problemă la un singur ochi.

Acest lucru se întâmplă atunci când suferim o lovitură sau traume la unul dintre ochi. De aceea, este întotdeauna recomandat să mergem la oftalmolog atunci când am suferit orice tip de lovitură, chiar şi în jurul ochilor.

Este posibil ca în acest moment să nu simţiţi niciun disconfort. Mai mult, ar putea trece câţiva ani fără nicio problemă şi într-o zi să îţi dai seama că vederea este afectată.

Vederea este afectată în diferite moduri

În general, se crede că existenţa unei cataracte implică încetarea unei vederi clare. Cu toate acestea, există pacienţi care dezvoltă această boală şi văd bine cu singura diferenţă că lumina îi afectează mai mult decât ar trebui. Alţii au dificultăţi la lumină scăzută sau noaptea, dar la lumina naturală văd bine. Ceva ce ar trebui să ştiţi despre cataracte este că acestea nu se dezvoltă la fel. Cazurile, de la pacient la pacient, sunt diferite.

Chirurgia cataractei este frecventă şi sigură

Este normal să simţi frică sau panică atunci când ţi se spune ţie sau părinţilor, bunicilor că au cataractă şi recomandarea este operaţia. Dacă vă temeţi cumva, trebuie să ştiţi că este una dintre cele mai frecvente şi mai sigure proceduri.

În prezent, există o şansă de 96% de succes în această procedură, o statistică care o face una dintre cele mai sigure intervenţii în medicină. Această intervenţie chirurgicală necesită doar anestezie locală şi o incizie mică. Doctor chirurg Alina Gheorghe a reuşit să dea vederea perfectă câtorva mii de pacienţi în decursul carierei sale. Aceasta relatează şi explică în detaliu, comentând imaginile din timpul chirurgiei, care sunt paşii făcuţi pentru rezolvarea cazurilor.

Recuperarea. Cât durează până pacientul îşi reia activitatea?

Perioada postoperatorie a operaţiei de cataractă este una uşoară, la fel şi operaţia în sine, care este de obicei rapidă, nedureroasă şi eficientă, cu puţine riscuri. Prin urmare, pacientul va putea reveni la rutina sa normală în următoarele ore.

Ca în orice intervenţie, pacientul trebuie să urmeze câteva indicaţii medicale pe care oftalmologul le va prescrie pentru o recuperare vizuală eficientă şi rapidă. De obicei, specialistul oftalmolog va prescrie pentru ziua următoare intervenţiei, până la consultarea postoperatorie, două tipuri de picături anti-inflamatorii pentru ochi şi antibiotice.

Acest tratament cu picături poate continua o perioadă de timp după revizuirea în consultarea postoperatorie pentru a reduce orice risc de inflamaţie sau infecţie. În plus, ar trebui să evitaţi să vă frecaţi ochii, să nu vă aflaţi în medii încărcate de fum, precum şi orice suprasolicitare vizuală între 4 şi 5 zile de la operaţie, pentru a accelera recuperarea şi pentru a putea desfăşura activităţi de zi cu zi, cum ar fi cititul, condusul sau gătitul.

cataracta

Mergi la control. Vederea ta contează!

Trebuie să mergem la oftalmolog cel puţin o dată pe an pentru a preveni apariţia cataractei şi a altor boli. În timpul consultaţiei puteţi indica dacă aţi observat vreunul dintre simptomele pe care le menţionăm. Medicul vă va spune dacă este doar o problemă temporară sau dacă aveţi cu adevărat semne de cataractă şi ce să faceţi pentru a preveni evoluţia acesteia.

cataracta 2

Acest articol a fost publicat si pe csid.ro

Etichete:

Distribuie articolul pe :

medic chirurg oftalmolog Dr Alina Gheorghe

Dr. Alina Gheorghe

Dr. Alina Gheorghe este chirurg oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București și face parte din echipa chirurgicală de transplant de cornee. Totodată, este doctor în științe medicale și șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila. Dr. Alina Gheorghe este și membru în prestigiosul Board European de Oftalmologie.

Programare

Probleme cu vederea? Scrie-ne despre ce e vorba și te vom contacta pentru stabilirea unei consultații: