Care sunt cele mai frecvente probleme oculare în cazul copiilor? Dr. chirurg oftalmolog Alina Gheorghe explică

Dr. chirurg oftalmolog Alina Gheorghe explică pentru CSID.ro care sunt cele mai întâlnite probleme oculare în cazul celor mici.

Cele mai frecvente probleme oculare în rândul celor mici includ cataracta congenitală, strabismul, inflamația pe interior a pleoapei (chalazion), ochiul leneș (ambliopie) și necesitatea de a purta ochelari de la o vârstă fragedă (vicii de refracție).

Probleme oculare în cazul copiilor

Cataracta congenitală

Privirea încețoșată a copilului dvs. poate însemna cataractă. Unii copii se nasc așa sau dobândesc cataracta în urma unui traumatism sau afecțiuni/ boli generale. Cei mai mulți dintre aceștia necesită cură chirurgicală de cataractă.

Cum știm că cei mici au cataractă? Diagnosticarea timpurie și tratament rapid.

Ochii și creierul copiilor încă învață să vadă. Acesta este motivul pentru care afectarea vederii poate duce la sindromul ochiului leneș la copii(ambliopia). Fără tratament, cataracta poate deteriora conexiunile dintre creier și ochi. Odată realizate, aceste conexiuni nu se schimbă. Acesta este motivul pentru care descoperirea și tratarea cataractei congenitale devreme este atât de importantă. Poate preveni pierderea permanentă a vederii la copii.

Probleme oculare frecvente la copii: Strabismul

Este cunoscut și prin descrierile populare de ochi încrucișați sau privire strâmbă. Strabismul apare atunci când ochii se îndreaptă în direcții diferite. Când un ochi este drept, celălalt poate indica înăuntru, în afară, în sus sau în jos.

Strabismul poate fi prezent la naștere sau poate apărea mai târziu. La bebelușii și copiii cu strabism, vederea ochiului cu probleme nu se va dezvolta normal. Această afecțiune nu se vindecă de la sine, iar tratamentul este cel mai eficient atunci când este început la o vârstă fragedă și poate include ochelari, plasturi, exerciții sau intervenții chirurgicale.

Obiectivele tratamentului strabismului sunt vedere bună la ambii ochi, aspect normal al privirii și coordonarea ochilor.

Acest articol poate fi citit integral pe CSID

Etichete:

Distribuie articolul pe :

medic chirurg oftalmolog Dr Alina Gheorghe

Dr. Alina Gheorghe

Dr. Alina Gheorghe este chirurg oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București și face parte din echipa chirurgicală de transplant de cornee. Totodată, este doctor în științe medicale și șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila. Dr. Alina Gheorghe este și membru în prestigiosul Board European de Oftalmologie.

Programare

Probleme cu vederea? Scrie-ne despre ce e vorba și te vom contacta pentru stabilirea unei consultații: