Presbiopia, tratament prin implantare cristalin cu scop refractiv

În jurul vârstei de 45 de ani, majoritatea oamenilor încep să aibă dificultăți în a focaliza imaginile obiectelor din apropiere. Apare frecvent, dificultatea de a citi.

Pentru cei care nu au purtat niciodată ochelari, acum vor trebui să înceapă să îi folosească, cel puțin la citit.

Implantare cristalin în scop refractiv: tratare presbiopie

În cazul unor dioptrii mari, oftalmologul poate decide cura chirurgicală de implantare a cristalinului în scop refractiv, pentru pacienții tineri, înainte ca aceștia să aibă cataractă. Această intervenție are eminamente scop refractiv. Pacientul primește un cristalin artificial și va putea focaliza clar obiectele, nevoia de purtare de ochelari fiind mult redusă.

”Este o intervenție din ce în ce mai dorită de pacienții tineri, cu vicii refractive. Cei mai mulți sunt foarte activi, conduc, practică sporturi de echipă, citesc, studiază și își doresc claritatea vederii independent de purtarea de ochelari. Desigur, pentru a lua decizia acestei operații de implantare cristalin în scop refractiv și nu pentru eliminarea catarctei, pacientul trebuie să fie în situația unei dioptrii mari. De curând am fost pusă în situația de a-i explica pe larg unui pacient de 45 de ani că o dioptrie de 0.75, cum era în cazul său, nu impune o astfel de intervenție și poate fi cu ușurință corectată cu lentile de contact sau ochelari pentru citit”, spune dr. chirurg oftalmolog Alina Gheorghe

Presbiopia

Cum se derulează intervenția de implantare cristalin în scop refractiv

La fel ca pentru operația de cataractă, chirurgul oftalmolog va implanta un cristalin artificial. În funcție de necesitățile pacientului, cristalinul este de mai multe tipuri:

– Monofocal
– Bifocal
– Multifocal – acesta este cel mai folosit pentru corectarea presbiopiei.
– EDOF (implant difractiv – extended depth of focus)

După această chirurgie, pacientul va putea focaliza obiectele din jur fără să aibă nevoie de ochelari. Este o intervenție stabilă și nu necesită alte operații. Mai mult decât atât, cristalinul fiind îndepărtat și înlocuit cu unul artificial, se evită și necesitatea operației de cataractă pe viitor.

Despre cataractă. Intervenție frecventă şi sigură

Este normal să simţi frică sau panică atunci când ţi se spune ţie sau părinţilor, bunicilor că au cataractă şi recomandarea este operaţia. Dacă vă temeţi cumva, trebuie să ştiţi că este una dintre cele mai frecvente şi mai sigure proceduri.

În prezent, există o şansă de 96% de succes în această procedură, o statistică care o face una dintre cele mai sigure intervenţii în medicină. Această intervenţie chirurgicală necesită doar anestezie locală şi o incizie mică. Doctor chirurg Alina Gheorghe a reuşit să dea vederea perfectă câtorva mii de pacienţi în decursul carierei sale. Aceasta relatează şi explică în detaliu, comentând imaginile din timpul chirurgiei, care sunt paşii făcuţi pentru rezolvarea cazurilor.

Recuperarea. Cât durează până pacientul îşi reia activitatea?

Perioada postoperatorie a operaţiei de cataractă este una uşoară, la fel şi operaţia în sine, care este de obicei rapidă, nedureroasă şi eficientă, cu puţine riscuri. Prin urmare, pacientul va putea reveni la rutina sa normală în următoarele ore. Ca în orice intervenţie, pacientul trebuie să urmeze câteva indicaţii medicale pe care oftalmologul le va prescrie pentru o recuperare vizuală eficientă şi rapidă.

De obicei, specialistul oftalmolog va prescrie pentru ziua următoare intervenţiei, până la consultarea postoperatorie, două tipuri de picături anti-inflamatorii pentru ochi şi antibiotice. Acest tratament cu picături poate continua o perioadă de timp după revizuirea în consultul postoperatorie pentru a reduce orice risc de inflamaţie sau infecţie.

În plus, ar trebui să evitaţi să vă frecaţi ochii, să nu vă aflaţi în medii încărcate de fum, precum şi orice suprasolicitare vizuală între 4 şi 5 zile de la operaţie, pentru a accelera recuperarea şi pentru a putea desfăşura activităţi de zi cu zi, cum ar fi cititul, condusul sau gătitul.

Cataracta este o tulburare a cristalinului, altfel normal, cauzată de obicei de procesul de îmbătrânire, deși uneori leziunile sau medicamentele sunt factori care contribuie. Această tulburare împiedică razele de lumină să treacă prin lentilă și să se concentreze asupra retinei, țesutul sensibil la lumină care căptușește partea din spate a ochiului.

În timp ce modificările precoce ale cristalinului pot să nu perturbe vederea, pe măsură ce starea progresează, aceasta duce adesea la o reducere semnificativă a vederii. Pot apărea simptome care includ vedere scăzută sau încețoșată; sensibilitate la lumină și strălucire; miopie crescută; sau imagini distorsionate la oricare dintre ochi.

Din fericire, aceste probleme pot fi rezolvate prin operația de cataractă. Efectuată în ambulatoriu, procedura durează de obicei doar 10-20 de minute. Lentila naturală tulbure este îndepărtată din ochi și, în cele mai multe cazuri, este înlocuită cu o lentilă intraoculară (IOL).

O lentilă intraoculară este un disc mic, ușor, pliabil, din plastic transparent. Există IOL standard și implanturi de lentile de specialitate care pot corecta probleme de vedere precum prezbiopia și astigmatismul și pot limita sau elimina nevoia de ochelari.

Progresele în tehnicile chirurgicale au eliminat cusăturile la nivelul ochiului sau nevoia de plasturi. Ultrasunetele (facoemulsificare) pot sparge cataracta în miliarde de bucăți pe măsură ce este aspirată din ochi. Chirurgia cataractei asistată cu laser de femtosecundă permite chirurgului să efectueze multe dintre porțiunile manuale ale procedurii cu un laser infraroșu de mare viteză.

Oftalmologul dumneavoastră vă va ajuta să decideți ce procedură de cataractă este potrivită pentru dvs. și vă va sfătui cu privire la opțiunile de lentile intraoculare.

Pe larg, despre intervenția de cataractă, cu exemple din sala de operație, citiți pe blog

Etichete:

Distribuie articolul pe :

medic chirurg oftalmolog Dr Alina Gheorghe

Dr. Alina Gheorghe

Dr. Alina Gheorghe este chirurg oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București și face parte din echipa chirurgicală de transplant de cornee. Totodată, este doctor în științe medicale și șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila. Dr. Alina Gheorghe este și membru în prestigiosul Board European de Oftalmologie.

Programare

Probleme cu vederea? Scrie-ne despre ce e vorba și te vom contacta pentru stabilirea unei consultații: