Pterigionul sau membrana care crește anormal peste cornee

De obicei, acest tip de creștere anormală este localizat în conjunctiva, membrana transparentă care acoperă sclera (partea albă a ochiului). În funcție de localizarea sa, putem vorbi de pinguecula sau pterigion.

Dacă este o excrescență de formă rotundă, adică un fragment mic de țesut de mărimea unui bob de orez, o numim pinguecula. Dar, uneori, această excrescență de la nivel ocular începe să se întindă spre pupilă, ajungând la cornee. În acest caz vorbim de pterigion.

“Atât pinguecula, cât și pterigionul sunt boli provocate de o degenerare a conjunctivei. Această creștere a țesutului ia o formă triunghiulară. În mod normal, se extinde de la conjunctivă spre cornee. Pterigionul se manifestă ca un țesut albicios pe marginea exterioară a corneei, iar dimensiunea sa variază în funcție de caz.”, spune dr. chirurg oftalmolog Alina Gheorghe.

Care pot fi cauzele apariției pterigionului?

Nu se cunosc cauzele apariției acestui tip de formațiuni. Cu toate acestea, oftalmologii au ajuns să stabilească o serie de relații sau factori de risc care predispun la apariția sa.

Următoarele cauze sunt cele mai frecvente:

  • Expunere excesivă la lumina ultravioletă
  • Expunerea la medii cu multă poluare sau praf.
  • Expunerea la substanțe chimice.

În acest fel, se consideră că unele dintre principalele motive care duc la apariția acestui tip de țesut crescut anormal sunt legate de condițiile de mediu care, mai ales daca sunt extreme, pot afecta țesutul ocular exterior.

Care sunt simptomele obișnuite ale unui ochi cu pterigion?

Simptomele date de creșterea acestei membrane sunt direct proporționale cu dimensiunea acesteia Adică, atunci când creșterea este în stadiu incipient, cei afectați pot fi complet asimptomatici. Doar că pe măsură ce pterigionul se dezvoltă, poate afecta semnificativ vederea, acoperind pupila.

Pe lângă faptul că acest tip de formațiune are un aspect inestetic, fiind de obicei vizibil cu ochiul liber, alte simptome asociate prezenței sale sunt următoarele:

  • Senzație de corp străin.
  • Roșeață a ochilor
  • Dificultăți de vedere proporționale cu dimensiunea excrescenței
  • Favorizează apariția astigmatismului prin afectarea corneei

    Alegerea celui mai adecvat tratament va depinde de diferiți factori pe care medicul oftalmolog îi va evalua în mod personalizat pentru fiecare pacient:

  • Dimensiunea membranei
  • Viteza cu care crește
  • Faza în care se află

Ce tratamente sunt recomandate?

Dacă problema persistă (și mai ales dacă pterigionul crește în dimensiune și afectează corneea), va necesita un tratament specific.

Utilizarea picăturilor pentru ochi

Unul dintre tratamentele posibile, în special în etapele primare, este utilizarea picăturilor de ochi. Picăturile de ochi care conțin corticosteroizi reduc inflamația cauzată de pterigion, iar picăturile de ochi lubrifiante sau lacrimile artificiale reduc disconfortul pe care îl provoacă.

Acesta este de obicei cel mai frecvent tratament în cazul unui pterigion aflat în faza inițială și de dimensiuni reduse.

Cura chirurgicală în cazul pterigionului

În cazul în care pterionul persistă sau crește în dimensiune, va fi necesar să recurgeți la o intervenție chirurgicală pentru a-l îndepărta.

Operația de pterigion nu este complicată, se efectuează sub anestezie locală și nici nu este necesară internarea pacientului după intervenție. Această intervenție chirurgicală permite îndepărtarea membranei crescute anormal, într-un mod simplu și foarte eficient.

În funcție de dimensiune, pe lângă îndepărtarea părții deteriorate, țesutul excizat poate fi înlocuit cu o mică porțiune din conjunctiva pacientului prin transplant din conjunctiva proprie sau de membrană amniotică.

CAZ PACIENT PTERIGION TRATAT DE CĂTRE DR. CHIRUG OFTALMOLOG ALINA GHEORGHE

pterigion
Ax vizual cuprins de formațiune

În cazul acestui pacient, pterigionul a apărut în urmă cu aproximativ 2 ani, însa nu a implicat la început corneea.

Odată ce a început să invadeze corneea, rapid a avansat până a obturat axul vizual. Așadar, pacientul s- a prezentat pentru scăderea semnificativă a vederii și pentru câmp vizual distorsionat.

Pterigionul fiind de dimensiuni crescute, nu numai ca a invadat axul vizual, dar a și deformat corneea, înducând vicii de refracție(astigmatism) importante.

în aceste cazuri, disecția pterigionului trebuie făcută cu atenție și precizie, pentru a fi totală, dar, în același timp pentru a nu subția, până la perforația, corneea. Disecția trebuie făcută cu minuțiozitate, respectând planurile anatomice implicit stroma corneeană.

Pentru o cicatrizare corectă și pentru a preveni recidiva, în cazul pterigioanelor mari se face un transplant autograft de conjunctivă, adică se disecă o porțiune de conjunctivă sănătoasă, de la același ochi ce se suturează, respectând reperele anatomice și funcționale, la nivelul pterigionului excizat. Sutura se face cu fire separate ce vor fi scoase între 7-10 zile.

Recuperarea vizuală, în cazul pacienților cu pterigioane-gigant depinde de modul de cicatrizare și de implicarea stromei corneene, de aceea este un deziderat excizia pterigionului înainte ca acesta să includă axul vizual, așa cum am văzut în acest caz.

Etichete:

Distribuie articolul pe :

medic chirurg oftalmolog Dr Alina Gheorghe

Dr. Alina Gheorghe

Dr. Alina Gheorghe este chirurg oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București și face parte din echipa chirurgicală de transplant de cornee. Totodată, este doctor în științe medicale și șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila. Dr. Alina Gheorghe este și membru în prestigiosul Board European de Oftalmologie.

Programare

Probleme cu vederea? Scrie-ne despre ce e vorba și te vom contacta pentru stabilirea unei consultații: